Τελικά, κάποιοι δεν αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αγιάσει. Εκεί που οργανώνει ένα «Συνέδριο νέου τύπου» και εκλέγει τον αρχηγό του με ποσοστό 20 μονάδες μεγαλύτερο από εκείνο του προηγουμένου Συνεδρίου, ξεσπάει μια μείζων κρίση σε ένα αδελφό κόμμα και χαλάει τη γιορτή. Ετσι λοιπόν θα τρομάξουμε τον Σόιμπλε; Ετσι θα τσακίσουμε τη λιτότητα;

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ανάμεσα στον αρχηγό και τον υπαρχηγό του Podemos. Και δεν αφορά τη στάση απέναντι στους Σοσιαλιστές ή τη γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στους καταλανούς αυτονομιστές, αλλά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χαιρετά τα πλήθη ένας σύγχρονος ευρωπαίος επαναστάτης. Ο Ιγκλέσιας, ας πούμε, υψώνει τη γροθιά. Και θα περίμενε να κάνουν και οι άλλοι σύντροφοι το ίδιο. Εκνευρίζεται έτσι πάρα πολύ όταν βλέπει τον Ερεχόν να του βγάζει τη γλώσσα και να προτιμά το σήμα της νίκης. Και προχθές δεν άντεξε. Δημοσίευσε στο twitter δύο φωτογραφίες δίπλα δίπλα: μία της Αντζελα Ντέιβις με τη γροθιά σηκωμένη και μία του Τσόρτσιλ να σχηματίζει το V. «Ολα τα σύμβολα έχουν μνήμη», έγραψε. Ο υπαινιγμός ήταν σαφής: άλλοι είναι πραγματικοί επαναστάτες και άλλοι είναι γιαλαντζί.

Ο Ερεχόν δεν έχασε στιγμή. Ανέβασε στο twitter ένα βίντεο που υμνεί τους Μαύρους Πάνθηρες (για να δείξει ότι δεν υστερεί σε επαναστατικότητα) και υπενθύμισε στον ανιστόρητο αρχηγό του ότι το σήμα της νίκης σχημάτιζαν και οι ακτιβιστές κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Το πράγμα κινδυνεύει να ξεφύγει. Και ο ιδανικός άνθρωπος για να μεσολαβήσει και να ρίξει τους τόνους είναι ο αναβαπτισμένος έλληνας Πρωθυπουργός. Που θα μπορούσε να προτείνει στους συντρόφους, εν είδει ενός ισπανικού «ιστορικού συμβιβασμού», να υιοθετήσουν τον δικό του χαιρετισμό: τη γροθιά μεν, αλλά πιο χαμηλά, σχετικά κοντά στο σώμα. Είμαστε επαναστάτες, αλλά προσέχουμε και λίγο.

Η κρίση στο Podemos, πάντως, φαίνεται πως είναι ευρύτερη, αν κρίνουμε από την απόφαση του Ιγκλέσιας να θάψει το σύνθημα που συνόδευσε την ίδρυση του κόμματος («Ναι, μπορούμε») και να το αντικαταστήσει με το «Πάλη, δημιουργία, λαϊκή εξουσία», που παραπέμπει στη Χιλή του Αλιέντε. Οι δικοί μας πρέπει επειγόντως να κάνουν ρελάνς.