Επιτέλους, οι πολιτικοί άρχισαν να στύβουν το μυαλό τους, να ακονίζουν τη φαντασία τους και να βρίσκουν λύσεις στο κύμα λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη. Λύσεις όχι ηθικοπλαστικές και πατερναλιστικές, του τύπου «η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι κι όλοι πρέπει να το φροντίζουμε», αλλά πρακτικές, άμεσες και συγκεκριμένες. Εστω κι αν είναι ελλιπείς και συμβολικές, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές τους, αποτελούν μια αρχή. Και η σημαία, άλλωστε, σύμβολο είναι.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τη χορήγηση ενός κουπονιού 500 ευρώ σε όποιον ιταλό πολίτη ή νόμιμο κάτοικο Ιταλίας συμπληρώσει φέτος τα 18 του χρόνια, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Και χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε πρόταση του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να προσφερθεί μια κάρτα Interrail σε όποιον ευρωπαίο πολίτη ή νόμιμο κάτοικο της Γηραιάς Ηπείρου ενηλικιωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. «Οι νέοι παίζουν ρόλο-κλειδί ως αντίβαρο στους λαϊκισμούς και την παραπληροφόρηση και η ΕΕ πρέπει να τους επιτρέψει να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι γείτονές τους και τι ευκαιρίες προσφέρουν άλλες χώρες-μέλη», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κοσμοπολιτισμός προτείνεται ως απάντηση στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό ή το πιο πρόσφατο φαινόμενο που αποκαλείται εθνικολαϊκισμός, είτε δεξιός είναι αυτός είτε αριστερός. Και το Erasmus σε αυτή τη λογική εντάσσεται. Δεν είναι πανάκεια: και το κίνημα του Βαρουφάκη κοσμοπολίτικο θέλει να είναι και βλέπουμε τι ανοησίες λένε εξέχοντα μέλη του όπως ο Μπράιαν Ινο. Ο τελευταίος δεν διάγει όμως και την πρώτη νεότητα, τα εβδομήντα κοντεύει.

Οι σοσιαλιστές γκρινιάζουν. Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει αυτό το μέτρο θα έπρεπε, λένε, να δοθεί για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Σωστό, αλλά έτσι χάνεται το ταξίδι. Ενας νέος από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, συνεχίζουν, θα δυσκολευτεί περισσότερο να γυρίσει την Ευρώπη, έστω κι αν το εισιτήριο είναι δωρεάν, απ’ ό,τι ένας νέος από τη Γερμανία. Σωστό κι αυτό, ας υπάρχει λοιπόν για τον φτωχό Νότο και μια επιδότηση. Και επιτέλους, ας κάνουν οι σοσιαλιστές και καμιά πρόταση.