Στα άκρα έχει φθάσει η κατάσταση στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο όπως καταδεικνύεται από το βίαιο περιστατικό του ομαδικού βιασμού ενός 16χρονου ασυνόδευτου πρόσφυγα από το Πακιστάν από τέσσερις 17χρονους ομοεθνείς του στον ειδικό χώρο όπου φιλοξενούνται οι ανήλικοι. Η μαρτυρία του σοκάρει καθώς οι βιαστές του κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα το βίαιο σκηνικό.
Η υπόθεση του ομαδικού βιασμού διαδραματίστηκε στον ειδικό χώρο του hotspot όπου φιλοξενούνται ανήλικοι βραδινές ώρες του περασμένου Σαββάτου. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε το θύμα, τον προσέγγισαν με απειλές και σωματική βία και τον κακοποίησαν σεξουαλικά καταγράφοντας τον βιασμό με τα κινητά τους. Καταρρακωμένος ο ανήλικος βρήκε το κουράγιο και εκμυστηρεύθηκε σε εργαζόμενο τι του είχε συμβεί. Αμέσως έσπευσε κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου και ψυχολόγος σε ατομική συνεδρία χειρίσθηκε την τραυματική εμπειρία του εφήβου. Οι τέσσερις 17χρονοι συνελήφθησαν, τα τρία κινητά κατασχέθηκαν ενώ είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δικηγόροι που ορίσθηκαν αυτεπάγγελτα, παραιτήθηκαν μόλις διάβασαν τη δικογραφία.

Η κατάσταση στο hotspot της Μόριας είναι ασφυκτική, αφού τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, όπως παραδέχθηκε αρμόδιος, στοιβάζονται σε έναν χώρο που όταν σχεδιάσθηκε δεν είχε τις υποδομές για φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού. Αλλωστε η προοπτική ήταν να μη διαρκεί η παραμονή στον χώρο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τη συγκέντρωση τόσου πλήθους ανθρώπων πολλαπλασιάστηκαν και συσσωρεύθηκαν τα προβλήματα οδηγώντας σε αδιέξοδα.
Η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις οι οποίες δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν στην ηλικία τους. Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν από καιρό επισημάνει το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη ύστερα από δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας» και προτείνουν τη μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

4.000

άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια χωρίς ελπίδα μετακίνησης, με τα τελευταία αποθέματα υπομονής να εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα.