Τα παραμύθια απασχολούν την Ομάδα Άπειρον εδώ και μερικά χρόνια. Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, Θάλεια Γρίβα, Γιώτα Τσιότσκα και Ηρώ Κισσανδράκη ξεκίνησαν την ενασχόληση με to συγκεκριμένο είδος από το 2014. Πρωτοεμφανίστηκαν με την παράσταση «Σταχτοπούτα η ιδανική» στο Off-Off Athens του θεάτρου Επί Κολωνώ, ακολούθησαν το 2015 «Το όνειρο της κοιμωμένης» στον Χώρο τέχνης 14η Μέρα και «Τα πιο τρομακτικά Χριστούγεννα» στο Christmas Factory. Με τα «Βρώμικα Παραμύθια» που ανεβαίνουν στο θέατρο 104, πήραν τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016.

«Όταν αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο Scratch Night είπαμε να κάνουμε ένα παραμύθι που να μην είναι τόσο γνωστό, ούτε τόσο παιδικό με κάποιο τρόπο» λέει η σκηνοθέτις της παράστασης Θάλεια Γρίβα. «Να μην το ξέρουμε δηλαδή από την παιδική μας ηλικία. Γι’ αυτό ψάξαμε περισσότερο στα λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια, τα οποία είναι απίστευτης ιδιαίτερης αισθητικής. Αν και μας λείπει η γνώση της λαογραφίας μας βρήκαμε παραμύθια που έχουν μια διαφορετικότητα. Είναι καθαρά παραδοσιακά και όλα με κάποιον τρόπο μιλάνε για περίεργα ταιριάσματα».

Για παράδειγμα πώς μια γριά 107 ετών καταφέρνει να παντρευτεί με το βασιλόπουλο των ονείρων της και μάλιστα να ζήσουν και ευτυχισμένοι;

H κόρη θα μπορέσει να ξεφύγει από τον λάγνο παπά που την καταδιώκει;

Είναι δυνατόν το βασιλόπουλο να βρεθεί με γυναίκα και παιδί χωρίς να ξέρει πως;

«Tα παραδοσιακά παραμύθια είναι γεμάτα από βία, πράγμα που έχει εξομαλυνθεί με κάποιο τρόπο στις σύγχρονες μορφές» συνεχίζει «οπότε κρατήσαμε έναν πιο σκωπτικό χαρακτήρα, με αρκετούς θανάτους μέσα, αρκετούς περίεργους γάμους και παρουσιάζουμε τέσσερα παραμύθια τέτοιου είδους. Ξεκινήσαμε την δραματουργία δουλεύοντας με αυτοσχεδιασμούς και βγήκαν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το τι είναι αυτό που τελικά μας κινητοποιεί στην ιστορία του κάθε παραμυθιού και πάνω σε αυτό χτίσαμε τις ιστορίες ενωμένες σε έναν σκελετό.

Το τρομερό είναι ότι οι άνθρωποι αρέσκονται να ακούν και να βλέπουν ιστορίες, γι’ αυτό υπάρχουν οι κινηματογραφικές ταινίες, το θέατρο και γι’ αυτό υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν τα παραμύθια που μαγεύουν. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από την Τέχνη με κάποιον τρόπο. Είναι ένας κινητήριος μοχλός για να ζήσουν αντί να επιβιώνουν. Η επιβίωση σίγουρα αυτές τις μέρες έχει γίνει δύσκολη, οπότε όταν η Τέχνη είναι σε αυτή τη μορφή που έχει έναν σχετικά ανάλαφρο τόνο- γιατί όσο σκληρό και αν είναι ένα παραμύθι ποτέ δεν σε αφήνει να ταυτιστείς 100% με τον ήρωα παρά μόνο με αυτόν που κερδίζει- νομίζω ότι βρίσκει κανείς την παιδικότητά του ούτως ή άλλως. Εμείς σίγουρα την βρήκαμε κατά την διάρκεια των προβών. Σίγουρα υπάρχουν και παραμύθια που μας φαίνονται περίεργα, ωστόσο είναι πολύ σημαντικά γι’ αυτή την αίσθηση της παιδικότητας. Για ένα παιδί είναι πιο εύκολο να δεχτεί ότι μια γριούλα μπορεί να παντρευτεί το παλικάρι των ονείρων της, ενώ ένας μεγάλος δεν μπορεί να το δεχτεί γιατί έχει την κοινωνική σύμβαση στο μυαλό του».

Ταυτότητα της παράστασης

«Βρώμικα Παραμύθια» της Ομάδας Άπειρον

104-Black Box (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210-3455.020, κιν. 6940-290.312)

Σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κίνηση: Γιάννα Μελλά

Μουσική: Δημήτρης Λ

Παίζουν: Γιώτα Τσιότσκα, Ηρώ Κισσανδράκη, Δων Χριστοδούλου

Από 24 Σεπτεμβρίου 2016 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15