Πολιτική αλλά και δικαστική διάσταση έλαβε χθες η υπόθεση των γονέων σχολείων του Ωραιοκάστρου που δήλωσαν ότι θα κάνουν καταλήψεις αν πάνε προσφυγόπουλα στα σχολεία των παιδιών τους.

Η απόφαση των γονιών σχολιάστηκε πολύ έντονα και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ τόσο η δήλωσή τους (εκείνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου) περί κατάληψης όσο και προγενέστερες δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Αστέριου Γαβότση, ο οποίος εμφανιζόταν να προτρέπει –εμμέσως –πολίτες σε ξυλοδαρμούς προσφύγων, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμως Κακάλη, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας. Ο δήμαρχος πάντως υποστήριξε, εκ των υστέρων, ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ’ αυτό που τους αποδίδεται. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση και τη δικαστική παρέμβαση, όμως, η καλύτερη απάντηση στους συγκεκριμένους γονείς ήρθε από τους γονείς ενός άλλου σχολείου της περιοχής, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καταδικάζουν «με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ανακοινώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα να ζήσουν όπως πρέπει να ζουν όλα τα παιδιά του κόσμου» και τονίζουν: «Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να ‘ναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά».

Οπως είπε (στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, Βάνα Παπαχριστοδούλου, «θεωρήσαμε ότι μετά τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα και να πούμε ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι γονείς εκείνης της περιοχής για τα παιδιά δεν έχουν βάση, αφού μάλιστα φοιτούν ήδη στο σχολείο μας, χωρίς πρόβλημα, δύο παιδιά από τη Συρία».

«Θεωρούμε ντροπή», συμπληρώνουν οι γονείς των Συκεών, «την προσπάθεια ορισμένων να αμαυρώσουν αυτή την τόσο όμορφη εικόνα είτε από άγνοια είτε από ρατσιστικά κίνητρα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ TWITTER. Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στο θέμα με ανάρτησή του στο twitter: «Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους» τόνισε προσθέτοντας ότι «η αντίδραση κάποιων Συλλόγων Γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με τη στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού». Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, ζήτησε με ανακοίνωσή του να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μειοψηφικές και ακραίες φωνές και κάλεσε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τις καταδικάσουν.

Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επανέλαβε χθες (σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι) ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά μειοψηφικά έως και περιθωριακά στην ελληνική κοινωνία και τόνισε: «Εχει δικαίωμα μια γειτονιά ή ένα σχολείο να πει «δεν θέλω να έρθουν εδώ ξένοι;» Έχει αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα; Οχι, δεν το έχει! Στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο. Δεν περιχαρακώνουμε τα χωριά και τα σχολεία και τις πόλεις και διώχνουμε όποιους είναι ανεπιθύμητοι για μας επειδή είναι διαφορετικοί. Επομένως, για να γίνει σαφές, δεν κρίνεται υπό την κρίση των τοπικών κοινωνιών ή των διαφόρων σχολικών συμβουλίων το αν τα παιδιά θα πάνε ή όχι σ’ αυτά τα σχολεία το απόγευμα».

Ο Νίκος Φίλης διαβεβαίωσε τους κατοίκους (σ.σ. όταν ξέσπασε ο θόρυβος, οι γονείς επικαλέστηκαν λόγους υγιεινής) ότι το κράτος με τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα μέτρα πρόληψης κι εμβολιασμού των παιδιών ώστε να μην υπάρχουν φόβοι και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά των προσφύγων θα φοιτούν διαφορετικές ώρες από τα παιδιά των σχολείων: «Θα πηγαίνουν μετά το μεσημέρι στα σχολεία, σε τάξεις υποδοχής, προκειμένου να μάθουν ελληνικά, να καλλιεργήσουν λίγο τη μητρική τους γλώσσα και βεβαίως να μάθουν μία ξένη γλώσσα γιατί θέλουν να φύγουν οι περισσότερες οικογένειες από τη χώρα» είπε και κατέληξε: «Περιμένω τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η ΝΔ, να πάρουν θέση, πολλώ δε μάλλον που ο δήμαρχος, ο οποίος έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα μαζί με μια ομάδα εκεί στο Ωραιόκαστρο, ανήκει και στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ».

Εξάλλου, στη διαβεβαίωση ότι τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο έχουν συνεχή υγειονομική κάλυψη και ότι είναι καλυμμένα όσον αφορά τα εμβόλια προχώρησε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο Κανάκης δήλωσε ότι τα 500 προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο έχουν καθημερινή παιδιατρική φροντίδα και έχουν κάνει τα περισσότερα εμβόλια σε σύγκριση με τα παιδιά σε άλλα κέντρα φιλοξενίας.