Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προανήγγειλε –για μία ακόμα φορά –την άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και το πλαστικό χρήμα.

Τα δεδομένα, όμως, από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές υποδεικνύουν ότι οι ενστάσεις αναφορικά με το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού κάθε άλλο παρά έχουν καμφθεί. «Υπάρχουν διαφωνίες ακόμη, αλλά η τελική συμφωνία είναι εφικτή» σημείωνε στέλεχος με πλήρη γνώση των όσων διαδραματίζονται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, πάντως, πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδε μια εικόνα με τουλάχιστον πολλαπλάσιες δυσκολίες και μάλλον μεγάλη απόσταση από την «εφικτή συμφωνία».

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι δανειστές, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, διεμήνυσαν λίγο – πολύ τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών «ξεχάστε το» όσον αφορά τη δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού με πλήρη προστασία έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις επιχειρήσεις, ενώ έφτασαν στο σημείο να ζητούν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνουν έως και το 120% για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια για να γλιτώσουν από ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής.