Καραβάνι ψεμάτων καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Και επιμένουν ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ για ενδυνάμωση του πολύπαθου ΕΣΥ δεν είναι παρά «κενές υποσχέσεις».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, σε μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, απομόνωσαν μία προς μία τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίιπρα, παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία που αποτυπώνουν τη διαφορετική μελανή πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ψέμα 1

«Δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σημειώνουν ότι η περίθαλψη των ανασφάλιστων στοιχίζει 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το κόστος θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Παρά ταύτα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, ο οποίος παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, «χορήγησε φέτος στα νοσοκομεία 70 εκατομμύρια ευρώ έναντι οφειλών δεκάδων εκατομμυρίων. Με τον νόμο συμψηφίζονται οι οφειλές 2012-2014 προς τα νοσοκομεία με την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν».

Και παρόλο που η ΠΟΕΔΗΝ –όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της –υποστηρίζει την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ, επιμένει ότι η σημαντική αυτή ρύθμιση στηρίζεται σε πήλινα πόδια εξαιτίας της οικονομικής ένδειας των νοσοκομείων ανά τη χώρα.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι αναφέρονται και στην κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η οποία στέρησε από το ΕΣΥ επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ. «Η κυβέρνηση, αναζητώντας ισοδύναμα, αύξησε την υγειονομική περίθαλψη 2% επί των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και επεκτάθηκε στις επικουρικές». Ομως, από το μέτρο αυτό «δεν κατέληξε ούτε ένα ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και στη δημόσια υγεία».

Ψέμα 2

«Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν από τις τηλεοπτικές άδειες στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ενα έσοδο που στερούσαν για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων.

Οπως όμως φαίνεται, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κρατούν μικρό καλάθι, καθώς παρά (και) τις προεκλογικές εξαγγελίες του ’15 η κυβέρνηση ακολούθησε τη μνημονιακή οδό των περικοπών, με αποτέλεσμα φέτος η χρηματοδότηση των νοσοκομείων να μετρά απώλειες ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση έχει κλειδώσει φέτος στα 1,1 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν λάβει 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονταν στα τέλη Ιουλίου στα 1,4 δισ. ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ, στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται στο θέμα των δωρεών προς το ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι καταφτάνουν στα νοσοκομεία ακόμη και προϊόντα διατροφής, σε μια προσπάθεια κοινωνικών φορέων και εταιρειών να συνδράμουν στη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να συγκεντρώνουν λίγα ευρώ για την αγορά υλικών» πρώτης ανάγκης.

Ψέμα 3

«Μέρος των 246 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».

Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζουν και τα κέντρα υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, λουκέτο έχει μπει στο 50% των πρώην πολυϊατρείων και εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, με την ΠΟΕΔΗΝ να σημειώνει ότι «τα μισά έκλεισαν στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ετσι, από τα 390 πολυϊατρεία που εντάχθηκαν πριν από δύο χρόνια στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) πλέον λειτουργούν μόνο τα 200.

Εκπτώσεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία βιώνουν οι ασφαλισμένοι και εξαιτίας της έλλειψης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής για την ασφαλή διάγνωση και περίθαλψη των ασθενών.

Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση –σε «29 δήμους ανά τη χώρα δεν υπάρχει κανέναςειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)».

Επιπλέον σε «140 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 110 δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και σε 70 δήμους δεν υπηρετεί ούτε ένας παιδίατρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα των κατοίκων».

Οι ελλείψεις είναι πιο εμφανείς στην περιφέρεια, όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι διακομιδές απαιτούν πολύτιμο χρόνο.

Σημειώνεται δε ότι στη χώρα μας μόλις το 20% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπου το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 31%.

Ψέμα 4

«Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».

Με ταχείς ρυθμούς αδειάζουν τα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ και τα οποία έχουν αντλήσει από το πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικά: Τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 62.223 εργαζόμενοι. Ενάμιση χρόνο μετά ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνά τους 61.528 –δηλαδή, το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 695.

Επιπλέον, κύμα φυγής παρατηρείται και εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό. «Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης έχουν κατοχυρώσει 10.000. Πολλοί εξ αυτών θα αποχωρήσουν πριν από το τέλος του έτους επειδή μειώνεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις από 1η Ιουανουαρίου 2017» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ επιμένουν ότι παραμένει αναγκαία η αύξηση της δημόσια δαπάνης για την υγεία από το 5% του ΑΕΠ –που ισχύει σήμερα –στο 7,5%.