Θα ήταν η καλύτερη γέφυρα για τη ΔΕΘ. Θα ήταν ανατρεπτική η εβδομάδα που ξεκίνησε με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή απέσπασε 246 εκατομμύρια από τις τσέπες των έγκλειστων «ολιγαρχών». Και θα τελείωνε με τον Πρωθυπουργό οικοδεσπότη πέντε ηγετών –και ενός ισπανού υπουργού –στο Ζάππειο, σε ειδυλλιακό, ευρωπαϊκό φόντο.

Θα ήταν όντως μια καλή για την κυβέρνηση εβδομάδα αν δεν στράβωνε πολύ γρήγορα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό από τους ανεξέλεγκτους μετασεισμούς του διαγωνισμού για τις άδειες. Και στο εξωτερικό από τα πρώτα σημάδια ενός επερχόμενου παγετού στις σχέσεις με το Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να συγκροτήσει την ομάδα που βαφτίστηκε Club Med με άλλα έξι κράτη του Νότου της ΕΕ. Στάθηκε στο κέντρο της σκηνής, περιστοιχιζόμενος από τους άλλους ηγέτες, στους οποίους απευθυνόταν στον ενικό, και μοιράστηκε μαζί τους ωραία λόγια, για το «νέο όραμα» που έχει ανάγκη η Ευρώπη, για την «αλληλεγγύη», για τη «soft power», την ήρεμη δύναμη που πρέπει να εξασκεί. Ηταν ένα φωτεινό διάλειμμα πριν από τη συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση