Πλησίασε και μπήκε περισσότερο από όλους στην άγνωστη – ανεξερεύνητη περιοχή της Γαλάζιας Νιρβάνας, όπου μπαίνουν μόνο οι εκλεκτοί, για να κάνει ό, τι με δέος και θαυμασμό παρακολουθήσαμε. Και γι’ αυτό τον ψηφίζω σαν τον καλύτερο και πρώτο στα αποτελέσματα και στις καρδιές μας

Χρίστος Γαρέφης

πρωταθλητής τριάθλου,

για τον ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη

Γράφτηκαν, γράφονται και συζητιούνται αυτές τις μέρες πολλά με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για το μεγάλο κεφάλαιο του αθλητισμού. Ενός ιστορικού κοινωνικού φαινομένου που έχει εξελιχθεί πλέον σε πολύπλοκο πολιτικοοικονομικό θέμα. Για εμάς τους παλαίμαχους αθλητές που συνεχίζουμε να αθλούμαστε σε μεγάλη ηλικία, ίσως κουβέντες σαν κι αυτήν της μητέρας του ολυμπιονίκη Πετρούνια «… πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός…» να έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην κοινή γνώμη ορισμένες βασικές έννοιες, όπως η άθληση και ο αθλητισμός, ο οποίος διακρίνεται σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό. Δυστυχώς στη χώρα μας από τα 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ηλικίας 30-80 ετών μόνον 300 χιλιάδες έχουν συστηματική επαφή με κάποιο στίβο, γήπεδο, κολυμβητήριο ή γυμναστήριο. Εάν αυτό το ποσοστό του 4,5% μπορέσει να πλησιάσει σταδιακά το 25% (μέσος όρος Ευρώπης), από έγκυρα στοιχεία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν για την χώρα περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, από τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στον ΟΟΣΑ (μετά τις ΗΠΑ) σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, με 721 δολάρια έναντι 858 των ΗΠΑ και 515 δολάρια του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατείχε το 2013 την πρώτη θέση σε φαρμακευτική δαπάνη, με 2,8% έναντι 2,2% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, εκτός από άθληση και ψυχαγωγία, προσφέρει και ένα φυτώριο νέων ταλέντων που τροφοδοτούν στη συνέχεια τον επαγγελματικό αθλητισμό. Εκεί αναδεικνύονται οι αθλητές πρώτης γραμμής που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες με τις οποίες συμμετέχουν τα κράτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν επαγγελματίες αθλητές που χρηματοδοτούνται κυρίως από χορηγούς του ιδιωτικού τομέα. Τα κράτη συνδράμουν για να διατηρηθεί η εθνική αξιοπρέπεια και προσπαθούν να εισπράξουν από την κοινή γνώμη τις οιεσδήποτε επιτυχίες των αθλητών στρώνοντας κόκκινα χαλιά στην υποδοχή…

Ο Κυριάκος Κ. Παπαϊωάννου είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ