Τι ήταν κι αυτό το πρωινό στην Αλεξάνδρου Πάντου; Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι έκαναν βάρδιες φρέντο από τα αξημέρωτα. Χρυσές δουλειές για τα καφέ πέριξ της ΓΓΕΕ. Οι γύρω δρόμοι νεκροί. Με αμπαλάζ από κορδέλες της ΕΛ.ΑΣ. Οι ρεπόρτερ στην τσίτα. Ούτε κούρτσχααρ να ‘τανε που οσφραίνεται θήραμα. Στο κυνήγι της είδησης. Για μια ατάκα. Για μια γκριμάτσα. Από τα μέλη των αντιπροσωπειών για τις τηλεοπτικές άδειες. Κι εκείνοι άλλη όρεξη δεν είχαν. Φαινόταν. Το ‘βλεπες. Το κώνειο με αφρόγαλο σαν να κρατούσαν στο χέρι.

Ο πρόεδρος και οι Ολυμπιακοί

Μόνον ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδειχνε να είναι σε άλλο κλίμα. Με κάζουαλ ντύσιμο και χαλαρή διάθεση ανηφόρισε την Αλεξάνδρου Πάντου, πεζή και τουλάχιστον στα πρώτα μέτρα χωρίς την προσωπική ασφάλειά του. Ε, αυτό ήταν. Τον αναγνώρισαν κάποιοι «ημέτεροι» –τουτέστιν Γαύροι –και άρχισαν τα δικά τους, προκαλώντας του μειδίαμα.

Αν ο κύριος εκπρόσωπος της Αλτερ Εγκο ΜΜΕ ΑΕ πραγματοποίησε ας πούμε μίνιμαλ άφιξη, λίγο μετά εκτυλίχθηκαν κινηματογραφικές σκηνές που μου θύμισαν σεκάνς δράσης από τις ταινίες με ήρωα τον Τζέισον Μπορν.

Δύο μαύρα απαστράπτοντα θηριώδη τετρακίνητα SUV, με σήμα τον γαλανόλευκο έλικα στο καπό του κινητήρα, έκρυψαν την εξωτερική είσοδο της ΓΓΕΕ. Μαύρισε ο τόπος στην Αλεξάνδρου Πάντου.

Το οικολογικό στρώμα

Αρχικώς πολλοί νόμισαν ότι επρόκειτο για κλιμάκιο της ΕΚΑΜ. Απρόσμενα, ένας από τους «χτιστούς» επιβαίνοντες άνοιξε την πόρτα του πορτμπαγκάζ και έβγαλε έξω ανατομικό στρώμα από κοκοφοίνικα σε οικολογική συσκευασία. Εικάζω ότι το στρώμα πρέπει να είναι το μοντέλο Atlas της ελληνικής –επιτυχημένης ομολογουμένως –εταιρείας, το οποίο έχει στρώση από φυσικώς αποξηραμένα θαλάσσια φύκια που αναμειγνύονται με τον κοκοφοίνικα και ευνοούν, χάρη στο ιώδιο που αναδίδουν, το αναπνευστικό σύστημα.

Από το άλλο μαύρο τζιποειδές αποβιβάστηκαν ο κύριος εκπρόσωπος του ομίλου Antenna, Θοδωρής Κυριακού και ο διοικητικός διευθυντής των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεών του, Στρατής Λιαρέλλης.

Το τι σακ-βουαγιάζ, τροχήλατη βαλιτσούλα, μπακπάκ και νεσεσέρ πέρασε μαζικά από την κεντρική είσοδο του κτιρίου της ΓΓΕΕ ούτε κεντρικό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος σε φουλ σεζόν δεν έχει δει. Κάποιοι βαστούσαν και θερμός μαζί τους.

Από τη μικρή σιδερόπορτα της Αλεξάνδρου Πάντου –με σύντομη στάση για τον πρώτο έλεγχο –εισήλθαν επίσης ο Ιβάν Σαββίδης που εκπροσωπεί την Dimera ltd, ο Γιάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας από την Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και ο Θοδωρής Κυριακού του Antenna. Η Ειδήσεις Ντοτ Κομ του Γιάννη Αλαφούζου εκπροσωπείται από τον Κώστα Κιμπουρόπουλο, η Νέα Τηλεόραση ΑΕ, δηλαδή το Star, από τον γενικό διευθυντή του σταθμού Κάρολο Αλκαλάι, η κυπριακή Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ – ITV CP από τον Πάνο Κυριακόπουλο (ο οποίος όμως συμβαίνει να είναι και πρόεδρος της Νέας Τηλεόρασης ΑΕ) και η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Δημήτρη Φουρλεμάδη. Ολοι βεβαίως είχαν τις ομάδες νομικών, οικονομικών και εμπορικών συμβούλων.

Η επιθεώρηση Παππά

Πάντως, αν το καλοσκεφτεί κάποιος, το χάπενινγκ του αδειοδοτικού πλειστηριασμού έχει τον συμβολισμό του. Και είναι ανάλογος εκείνου που παρατηρήθηκε προσφάτως στο Κοινοβούλιο. Τότε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου πέρασαν όλοι οι ιδιοκτήτες κυρίαρχων τηλεοπτικών σταθμών. Τώρα η κυβέρνηση τους «μάντρωσε» στη ΓΓΕΕ.

Λίγο μετά τις 10.00 ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος εμφανίστηκαν στην Αλεξάνδρου Πάντου. Δεν πέρασαν στο εσωτερικό προαύλιο, αλλά περιορίστηκαν σε λακωνικές δηλώσεις για την ιστορικότητα της ημέρας για την ενημέρωση και την ισονομία, όπως ειπώθηκε.

Το ασθενοφόρο

Νωρίτερα προκλήθηκε ανησυχία όταν ασθενοφόρο πάρκαρε στην εσωτερική κεντρική είσοδο του κτιρίου και το πλήρωμα μετέφερε με φορείο κάποιον από εκείνους που ήταν στο κέντρο Τύπου της ΓΓΕΕ, στο ισόγειο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για μέλος της επιτροπής που διενεργεί τον διαγωνισμό, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και πιθανόν επιδεινώθηκε. Το δυσάρεστο απρόοπτο πάντως δεν επηρέασε την ομαλή διεξαγωγή διότι υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη.