Στον πυρετό της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, φίλος της στήλης και Αρκάς στην καταγωγή μού μετέφερε ένα καλοκαιρινό στιγμιότυπο με μπόλικο ενδιαφέρον.

Στις 12 Αυγούστου, λέει, σε ταβέρνα στο Τσέρφο –βρίσκεται μεταξύ Τυρού και Αστρους Κυνουρίας –έτρωγαν δύο πρόσωπα που είχαν καταπληκτική ομοιότητα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρωταγωνιστή της χθεσινής ημέρας, τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη. Ο τελευταίος, μου είπε το ίδιο πρόσωπο, ούτως ή άλλως κατάγεται από την περιοχή και συγκεκριμένα από τον Αγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

Μου είπε επίσης ότι οι δύο άνδρες δεν έφαγαν μόνοι, αλλά συνοδεύονταν από τις οικογένειές τους. Τη χειρότερη εντύπωση όμως έκανε στους θαμώνες της ταβέρνας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, όχι φυσικά το καλοκαιρινό look του υπουργού αλλά το γεγονός ότι έφυγαν αφήνοντας τα πιάτα τους σχεδόν γεμάτα.

Εμεινα βέβαια με την απορία… Είναι εποχές για να πετάμε φαγητό; Ηταν τόσο χορτάτοι ή απλώς το μενού αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών;

Το Ποτάμι και τα κανάλια

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, φυσικά μέσω facebook, παρουσίασε, λόγω της ημέρας υποθέτω, τις προτάσεις του κόμματός του για την αδειοδότηση των καναλιών. Τι προτείνει λοιπόν Το Ποτάμι; Να ενισχυθεί το ΕΣΡ ως η μόνη Αρχή αδειοδότησης και εποπτείας. Τα κριτήρια για την άδεια να είναι οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Η δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των αδειών να υπόκειται στην έγκριση του ΕΣΡ. Να μπει τέλος στην κατ’ εξαίρεσιν χρηματοδότηση των καναλιών από τις τράπεζες (δάνεια παίρνουν μόνο όσοι πληρούν επιχειρηματικές –και όχι πολιτικές –προϋποθέσεις). Οσοι έχουν κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου να μην μπορούν να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό.Ο αριθμός των αδειών να καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς (η Αυστρία με λιγότερο πληθυσμό από εμάς έχει εννέα σταθμούς εθνικής εμβέλειας και η Κύπρος επτά). Και τέλος, τα κανάλια να καταβάλλουν στο Δημόσιο (εκτός από το αντίτιμο της άδειας) και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους.