Μία ανεπίσημη συνάντηση στην Κρήτη είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το μέρος όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας στο Οροπέδιο Λασιθίου και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Προσφυγικό και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τη συμφωνία για το Προσφυγικό, ο έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία… Αυτό που υπογραμμίζουν είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».

Ενδυνάμωση των σχέσεων

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τον έλληνα υπουργό «για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που προσέφεραν σε μας, στην κυβέρνησή μας, στη δημοκρατία μας και στον τουρκικό λαό τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος».

Οπως τόνισε «η προσπάθειά μας όλη έγκειται στο να ενδυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον έλληνα ομόλογό του. «Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στις συνομιλίες που συνεχίζονται στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης. Ελπίζω αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν και εμείς και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.