Τι μας έλειπε στην Παιδεία; Να ξαναγράψουμε τα βιβλία της Ιστορίας και ειδικά το κεφάλαιο για τον εμφύλιο πόλεμο.

Και αυτό ακριβώς θα φροντίσει να κάνει η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση, όπως ανέφερε χθες ο –φίλος της στήλης –υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο.

Στον χαιρετισμό του, λοιπόν, ο Φίλης είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία Ιστορίας, αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την Ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

Και για να μη μείνει αμφιβολία, ξεκαθάρισε ότι επειδή «τα βιβλία της σχολικής Ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης Ιστορίας», στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων Ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι «πρέπει να μιλήσουμε για όλα».

Μέτωπο συγκρούσεων

Εγώ δέχομαι ότι όντως πρέπει να μιλάμε για όλα και καλό είναι η σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας μας να γράφεται ψύχραιμα και με σεβασμό στα γεγονότα. Αλλά ώσπου να δω πώς θα παρουσιαστεί στα μικρά παιδιά μια από τις μελανότερες σελίδες της, επιτρέψτε μου να παραμένω επιφυλακτικός.

Βλέπετε υπάρχουν προηγούμενα προσπαθειών που οδήγησαν σε σκληρές αντιπαραθέσεις, όπως λ.χ. η περίπτωση Ρεπούση και του πολυσυζητημένου βιβλίου της ΣΤ’ Δημοτικού που περιέγραφε ότι «χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα» κατά την Καταστροφή της Σμύρνης. Και έχουμε έναν υπουργό Παιδείας, ο οποίος πέρυσι προκάλεσε άλλη αντιπαράθεση δηλώνοντας για τη σφαγή των Ποντίων ότι υπάρχει «διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας».

Τέτοιες αντιπαραθέσεις όμως, νομίζω, δεν βοηθάνε και πολύ να «βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδό της από την κρίση» όπως είπε χθες ο Φίλης.

Ασε που για να ξαναγράψεις ψύχραιμα την Ιστορία, πρέπει και να διαβάζεις σωστά. Το λέω για να το ακούσουν εκεί στο υπουργείο Παιδείας, που την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων την έκαναν «Διάδοσης» στο δελτίο Τύπου. Αμελητέο το σφάλμα θα πείτε και θα συμφωνήσω. Αρκεί να μην έχουμε αβλεψίες και ξαναδιαβάζοντας την Ιστορία.

Υπέρ Φίλη για τα ιδιωτικά

Στο μεταξύ, αναπάντεχο σύμμαχο βρήκε χθες ο Φίλης στη νομοθετική πρωτοβουλία του για τα ιδιωτικά σχολεία, η οποία έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων των σχολαρχών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ουσιαστικά «μονιμοποιεί» τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς δυσκολεύοντας τις απολύσεις.

Παρέμβαση λοιπόν υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργού έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι θετικό γιατί ουσιαστικώς επαναφέρει σε ισχύ τις ρυθμίσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», κατά τη διάρκεια της οποίας (1982-1986) ο ίδιος είχε την πολιτική ευθύνη της εφαρμογής της ως υπουργός Παιδείας.

Και καταλήγει: «Οι ρυθμίσεις αυτές καταργήθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, γεγονός το οποίο πιστεύω ότι λειτούργησε εις βάρος και των δύο πλευρών και κυρίως εις βάρος των μαθητών τους, για την εκπαίδευση των οποίων οι οικογένειές τους υφίστανται σήμερα, ιδιαιτέρως, οικονομικές θυσίες», τονίζοντας ότι «τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια σχολεία πρέπει να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες, υπό τον έλεγχο των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας».

Οπως ήταν επόμενο, αμέσως η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών άρχισε πανηγυρισμούς. Αναμένω πάντως και την αντίδραση των σχολαρχών, η οποία πιθανολογώ ότι θα είναι εντονότατη…