Πέθανε χθες σε ηλικία 80 χρονών ο ηπειρώτης ιδρυτής των Mitsis Hotels Κωνσταντίνος Μήτσης, του οποίου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες της χώρας με ετήσιο τζίρο άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Μήτση συνδέθηκε με τον τουρισμό από τη δεκαετία του ’70, αν και ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων της, καθώς στο μεταξύ απέκτησε παρουσία και σε άλλους τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία (από την οποία είχε ξεκινήσει άλλωστε, έχοντας διατελέσει πρώτα πωλητής ενδυμάτων), η οινοποιία, οι κατασκευές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης («Αδέσμευτος Τύπος», «Βραδυνή»).

Η πρώτη ξενοδοχειακή επιχείρηση του Μήτση άρχισε τη λειτουργία της το 1976, ενώ 40 χρόνια μετά τα Mitsis Hotels αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στη χώρα και βρίσκονται μέσα στις 200 ισχυρότερες παγκοσμίως.

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει περίπου 25 ξενοδοχεία City και Resort, τεσσάρων και πέντε αστέρων, με 7.000 δωμάτια και έντεκα κέντρα Spa σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, τα Καμένα Βούρλα, τα Ιωάννινα και η Αθήνα (Sofitel στο Ελευθέριος Βενιζέλος), ενώ απασχολεί περίπου 4.000 εργαζομένους.

Εκμεταλλευόμενος την προ δεκαετίας γνωριμία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Μήτσης σε μια από τις τελευταίες Εκθέσεις Τουρισμού στο Βερολίνο όταν η καγκελάριος επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο, της είπε: «Η κυβέρνησή μας είναι λίγο άπειρη, αλλά έχει καλά παιδιά. Βοηθήστε τους γιατί βοηθώντας αυτούς βοηθάτε κι εμάς». Η απάντηση που εισέπραξε από τη Μέρκελ, όπως ο ίδιος την αποκάλυψε σε συνέντευξή του, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν: «Εχετε δίκιο και θα κάνω ό,τι μπορώ».

Το αντίο του Κυριάκου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απώλεια του Μήτση, δήλωσε: «Ενας παραδοσιακός φίλος της παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Μήτσης, ένας ξεχωριστός άνθρωπος έφυγε σήμερα από κοντά μας. Μετείχε, ως εκδότης της παραδοσιακής εφημερίδας «Βραδυνή», στο δημόσιο βίο της χώρας και ξεχώρισε, ως ιδρυτής ξενοδοχειακής αλυσίδας, για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Με ιδιαίτερη θλίψη για την απώλειά του εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Η ταφή του Μήτση θα γίνει στο νεκροταφείο του χωριού του, στο Κρυονέρι Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπως ήταν η επιθυμία του.