Στο Ελληνικό μεταφέρεται η κόντρα για την υγειονομική κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής Γιώργος Πατούλης φέρνοντας στο φως έκθεση – καταπέλτη (όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει) της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, υιοθετεί σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για σύγχρονο «Νταχάου».

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, «το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη –αφόρητη. Λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί, τα λύματα διέρρευσαν στο υπόγειο. Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων».

Μάλιστα, και όπως επισημαίνεται από τους επιθεωρητές της υγειονομικής υπηρεσίας, παρ’ όλο που το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί «εδώ και ημέρες, δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος».

Ζήτησε παραιτήσεις

Ο Πατούλης κάνει λόγο για ανικανότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας Μεταναστών, να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία, ζητώντας την παραίτησή τους.

Επιπλέον, αμφισβητεί και το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής, καταλήγοντας πως πρόκειται για (ακόμη μία) «επικοινωνιακή φούσκα».

«Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοίρασε η κ. Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Πατούλη.