Λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ αποχώρησαν από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι αντιπροσωπείες των υποψηφίων που διεκδικούν μία από τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας. Παρά μισή ώρα και θα είχαν συμπληρώσει ένα δεκάωρο.

Τι την ήθελε την ευχή-προσμονή χθες νωρίς το πρωί ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος «περιμένουμε από τους συμμετέχοντες να προσέλθουν καλή τη πίστει και να φροντίσουν ν’ αξιοποιήσουν τον χρόνο της ενημέρωσής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»;

Ο,τι καιρό είχε έξω, ο ίδιος, ίσως και λίγο πιο βαρύς (για να μην πω χειρότερος) επικρατούσε στο εσωτερικό της Αλεξάνδρου Πάντου και Φραγκούδη 11.

Οι αντιπροσωπείες των υποψηφίων για την πλειοδοτική διαδικασία αδειοδότησης προσήλθαν στην ώρα τους (11.00), ήταν όμως ορεξάτοι, όπως έφθασε στ’ αφτιά μου.

Η διεθνής πιστοποίηση

Κλίμα αμφισβήτησης αναπτύχθηκε όταν η πλευρά των νομικών εκπροσώπων των υποψηφίων δεν είχε ικανοποιητικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν και αφορούσαν την πιστοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθεί η πλειοδοτική διαδικασία, για τη μέθοδο των γραπτών προσφορών –«η πρακτική έχει κερκόπορτες», έλεγε στέλεχος καναλιού στο τέλος της ημέρας και ενώ περίμενε να διαλυθεί αναβράζον παυσίπονο για να καταπραΰνει τον πονοκέφαλο από την κούραση και την ένταση, μου περιέγραφαν τηλεοπτικοί κύκλοι -, αλλά το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο όταν η ειδική επιτροπή ανέφερε ότι για την πρώτη άδεια μπορεί και να χρειαστούν έως 15 ώρες.Οταν δε η επιτροπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να διαρκέσει έως την ερχόμενη Πέμπτη, οι άνθρωποι των καναλιών εξανέστησαν, με ενημέρωσαν οι κατάλληλες για το θέμα πηγές μου.

Οι νομικοί εκπρόσωποι έθεσαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας της απαγόρευσης επικοινωνίας (μέσω τηλεφώνων) με τον έξω κόσμο. Θυμάστε, όταν περάσουν στις 30 Αυγούστου την είσοδο της Αλεξάνδρου Πάντου, θα βγουν όλοι μόνον αφού θα έχουν δοθεί και οι τέσσερις άδειες.

Θέματα υγείας και υγιεινής

Εθεσαν θέματα υγιεινής, που –εύλογα –προκύπτουν από τον πολυήμερο εγκλεισμό τους, δεδομένου ότι το κτίριο της Γενικής Γραμματείας δεν έχει αποδυτήρια με ντουζιέρες. «Τι δηλαδή, θα είμαστε άπλυτοι επί τέσσερις μέρες» απορούσε, όπως μου μετέφεραν οι πηγές μου, επιτελικός τηλεοπτικού σταθμού.

Προβληματισμό για την υγεία τους έθεσαν, επίσης, σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Η επιτροπή απάντησε ότι σε 24ωρη βάση θα υπάρχει μονάδα του ΕΚΑΒ με γιατρό και απινιδωτή, πλην όμως στο ερώτημα αν –ο μη γένοιτο –χρειαστεί διακομιδή σε νοσοκομείο κάποιου ή παρουσιαστεί ανάγκη σε συγγενικό τους πρόσωπο, η επιτροπή επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Ζήτημα ευθύνης νομικών εκπροσώπων-εντολοδόχων και αστυνομικών εξαιτίας κόπωσης έθεσαν εξάλλου οι αντιπροσωπείες, θίγοντας και θέματα εργασιακών δικαιωμάτων που εγείρει το πολυήμερο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η επιτροπή σε αυτό το σημείο φέρεται να είπε ότι εντολοδόχος νομικός θα παραμένει αποκομμένος από τον εντολέα του ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η ομάδα που εκπροσωπεί δεν λάβει άδεια, προκαλώντας την αγανάκτηση των εκπροσώπων, διότι έτσι δεν θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση αν τυχόν χρειαστεί, όπως υποστηρίχθηκε.

Εγινε και η προσομοίωση

Στο μεταξύ είχαν κυλήσει περίπου εξίμισι ώρες και εκεί, κατά τις 17.30, άρχισαν να ενημερώνονται για το λειτουργικό πρόγραμμα του αδειοδοτικού πλειστηριασμού. Κατάφεραν δε να κάνουν και προσομοίωση του διαγωνισμού.

Η σημερινή, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, συνάντηση, για μια ακόμη πρόβα και κλήρωση καταλυμάτων, μετατέθηκε για τη Δευτέρα (με ίδια ώρα προσέλευσης) και τούτο επειδή η ειδική επιτροπή της ΓΓΕΕ θα εξετάσει και αναμένεται να απαντήσει (με mail) εντός της ημέρας στους προβληματισμούς που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» έπιασε το αφτί μου να λέει καναλικός σε συνάδελφό του ενώ κατευθύνονταν στα ΙΧ τους, την ώρα που το φεγγάρι ξεμύτιζε σαν ασημένια φλούδα πάνω από την κορυφογραμμή του Υμηττού. «Θυμάμαι ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το φάσμα κινητής τηλεφωνίας, ακριβώς επειδή είχε διαρκέσει πολλές ημέρες –15 αν θυμάμαι καλά -, είχε πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο» άκουγα να συζητούν καθώς απομακρύνονταν.

Στο μεταξύ, το κτίριο της ΓΓΕΕ θα παραμείνει κλειστό και οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν μόνον αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης (εξαιρούνται εκείνοι του πρωτοκόλλου και του πρωθυπουργικού μπρίφινγκ), δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου και βλέπουμε. Η Παναγιά η Κανάλα να βάλει το χέρι της.