Δεν ήταν η παρθενική φορά. Ηταν η δεύτερη που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μέρος σε συνάντηση Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Ως παρατηρητής βέβαια. Ετσι, τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που έλαβα στο μέιλ μου, με αποστολέα το γραφείο του Πρωθυπουργού, από τον ειδυλλιακό πύργο de La celle Saint – Cloud, ο οποίος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, δεν μου προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση.

Παρ’ ότι ο φωτογράφος αναγνωρίζω ότι είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δείξει πόσο σημαντικό θεωρούν τον Αλέξη οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με στιγμιότυπα όπως αυτά που περπατά εις το δάσος με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να κρέμεται από τα χείλη του ή η άλλη με τη θερμή χειραψία με τον φίλο του τον Φρανσουά Ολάντ.

…έκανε οινογευσία

Εγώ όμως εξασφάλισα και μια άλλη φωτογραφία. Πιο ενδιαφέρουσα από άποψη σημειολογίας. Από τη λίστα των κρασιών που σερβιρίστηκαν γεύμα (φωτογραφία δεξιά). Οι επιλογές που είχε, λοιπόν, ο Αλέξης ήταν όσες έπρεπε.

Châteauneuf-du-Pape «Boisrenard» του Domaine de Beaurenard του 2014. Αυτό είναι πολυποικιλιακό από την Προβηγκία με βασική ποικιλία το γκρενά. Εξαιρετικό, λέει πληροφοριοδότης μου που το έχει δοκιμάσει.

Ειρήσθω εν παρόδω, Châteauneuf-du-Pape, σημαίνει «νέο κάστρο του Πάπα» και το όνομα του κρασιού έρχεται από το 14ο αιώνα όταν ο Πάπας μετέφερε την έδρα του στην Αβινιόν.

Μετά Aloxe-Corton του 2009 Premier Cru Clos du Chapitre, Château Génot Boulanger από τη Βουργουνδία. Αυτό είναι πινό νουάρ –από τις αγαπημένες μου ποικιλίες μου ομολογώ. Και τέλος σαμπάνια του 2008 της οικογένειας Τaittinger, η οποία είναι διάσημη στη Γαλλία, με έτος ιδρύσεως του οίκου το 1734.

Τι να πει κανείς τώρα; Από τα τσίπουρα των ορεινών Τζουμέρκων, που είναι φωτιά και λάβρα, στα φινετσάτα γαλλικά κρασιά με σώμα, είναι πολύ μακρύς ο δρόμος. Αλλά έτσι όπως πάει ο Τσίπρας βλέπω να γίνεται κι αυτός γρήγορα ένας «σοσιαλιστής της σαμπάνιας», που λένε κι οι Αγγλοσάξονες.