Ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας –σε ανακοίνωσή της –την απόλυτη εμπιστοσύνη της στην αξιοπιστία των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2010-2015 που διαμορφώθηκαν επί εποχής του και καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτά υπέστησαν παραποίηση».

Παράλληλα, σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θέτει θέμα «αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης», υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ανησυχεί για πολιτικές παρεμβάσεις και για διαιώνιση της κακοδαιμονίας του ελληνικού κράτους στο φόντο του κυνηγητού ενός τεχνοκράτη.

«Πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα» σημειώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν, αφήνοντας αιχμές ενδεχομένως και για πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διογκώθηκαν τεχνητά τα ελλείμματα.

Η ανακοίνωση, όπως και –πολύ περισσότερο –η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και οι επίτροποι Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν (υπεύθυνη για την Eurostat), καθιστούν σαφές ότι η Κομισιόν έχει ενοχληθεί σφόδρα από την εξέλιξη της υπόθεσης Γεωργίου και ότι αν η κυβέρνηση δεν πράξει τα δέοντα, το θέμα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, εκεί δηλαδή που η κυβέρνηση περιμένει να ανοίξει η συζήτηση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, όπως και η ενίσχυση του συστήματος της Δικαιοσύνης, θα τεθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Η Κομισιόν», αναφέρει η επιστολή, «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα υποστηρικτικά μέτρα για την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και για την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος…».

Στο σημείο αυτό, οι τρεις υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι έχει αναλάβει δέσμευση για αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015 και ότι αναμένεται έκθεση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, που έπρεπε να είχε υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι ο Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Μοσκοβισί, ακριβώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρίσιμων φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα. Το θέμα Γεωργίου θα είναι ασφαλώς ανάμεσα σε αυτά που θα συζητηθούν.

Η παραπομπή του Γεωργίου για κακούργημα, μετά την αναίρεση του σχετικού απαλλακτικού βουλεύματος, επειδή δήθεν φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 στο 15,6% του ΑΕΠ, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις διεθνώς καθώς εκλαμβάνεται σαν ένα κυνηγητό, με πολιτικά κίνητρα, ενός τεχνοκράτη που έκανε τη δουλειά του. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα είχε υπολογιστεί στο 12,5% του ΑΕΠ από το 2009 και η χώρα είχε ενταχθεί στο Μνημόνιο τρεις μήνες πριν αναλάβει ο Γεωργίου καθήκοντα, τον Αύγουστο του 2010. Δεν ήταν επομένως τα στοιχεία του Γεωργίου που οδήγησαν στο Μνημόνιο.

Η Κομισιόν καθιστά σαφές στην επιστολή της ότι «στα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην Eurostat ώς τον Οκτώβριο του 2009, η Κομισιόν εντόπισε πολύ σοβαρά προβλήματα», όπως άλλωστε είχε αναφερθεί σε σχετική έκθεση του 2010. Αυτό απαντά έμμεσα στους ισχυρισμούς της καραμανλικής πτέρυγας ότι δήθεν δεν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση της περιόδου εκείνης για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.