Οσοι τα είδαν λένε ότι είναι «μίνιμαλ». Οχι πολυτελώς μίνιμαλ, αλλά κυριολεκτικώς λιτά. Οχι από άποψη, αλλά από ανάγκη.

Τα νέα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο μυρίζουν ακόμη νωπή μπογιά. Το κόμμα βιάστηκε να μετακομίσει εκεί, πριν καλά καλά τελειώσουν οι εργασίες, για να εκπέμψει με την αρχή της πολιτικής σεζόν το μήνυμα της λιτότητας στα κομματικά ταμεία. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος συμβολισμός. Η μετακόμιση στην Πειραιώς προορίζεται να συμβολίσει και έναν νέο στρατηγικό προσανατολισμό.

Από το γραφείο του στον τρίτο όροφο του «βιομηχανικά» ανακαινισμένου κτιρίου ο Μητσοτάκης, λένε οι συνεργάτες του, έχει θέα προς το όρος Αιγάλεω και το δάσος των πολυκατοικιών που περικυκλώνει τους πρόποδές του. Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι. Με όρους εκλογικής γεωγραφίας, το προεδρικό επιτελείο είναι προσανατολισμένο προς τη Β’ Πειραιά και τη δυτική ενδοχώρα της Β’ Αθήνας. Σε αυτές τις –κατακόκκινες στις τελευταίες δύο εκλογές –γειτονιές φιλοδοξεί να επιστρέψει η «φιλελεύθερη» ΝΔ του Μητσοτάκη. «Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Θα πρέπει να το ξανακάνουμε και τώρα» λένε στη ΝΔ. «Και το ξέρουμε ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Ψυχόδραμα σε επανάληψη

Για τη Νέα Δημοκρατία το αίτημα των εκλογών δεν θα ατονήσει. Ο πρόεδρος και τα στελέχη της θα εξακολουθούν να ζητούν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούν τα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να αναζητεί εκλογική απόδραση το φθινόπωρο. Θέλουν τις εκλογές, αλλά δεν τις προβλέπουν. Η αίσθηση που έχουν στην Πειραιώς είναι ότι η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Προς την πάση θυσία διατήρησή της στην εξουσία.

Αυτό που με μεγαλύτερη σιγουριά προβλέπει το επιτελείο του Μητσοτάκη είναι ότι, με τους ρυθμούς που (δεν) κινείται η δεύτερη αξιολόγηση, είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε πάλι το φθινόπωρο το ψυχόδραμα με την τρόικα. Σύμφωνα με τη νεοδημοκρατική ανάγνωση, «η κυβέρνηση έχει μπει ήδη στην τροχιά του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από το οποίο δεν πρόκειται να δούμε πρόοδο στα δύσκολα κεφάλαια της αξιολόγησης». Αυτό θα βάλει, λένε, σε νέο κύκλο αβεβαιότητας την οικονομία. Η διαφορά για την κυβέρνηση είναι ότι φέτος θα κινείται σε ένα στερέωμα όπου ήδη θα έχει ανοίξει η «μαύρη τρύπα» του ΕΝΦΙΑ.

Το «πέταλο» και οι άλλοι

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε εκλογές γιατί έτσι υπενθυμίζουμε ότι η παραμονή της κυβέρνησης έχει κόστος. Κυριολεκτικά οικονομικό κόστος». Από τη σκοπιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την οικονομία είναι εντελώς ανεδαφικοί. Ο τουρισμός μπορεί να πήγε καλά, αλλά δεν αφορά όλη τη χώρα. Εχει οφέλη μόνο για το «πέταλο» που ξεκινά από τα Επτάνησα, περνά από την Κρήτη και καταλήγει στα νησιά του Αιγαίου.

«Το πέταλο αυτό είναι το ένα τρίτο της Ελλάδας. Τα άλλα δύο τρίτα είναι η υπόλοιπη περιφέρεια και τα αστικά κέντρα, στα οποία η οικονομική δραστηριότητα παραμένει καθηλωμένη» λέει επιτελικό στέλεχος της ΝΔ. Η διαίρεση αυτή ταξινομεί κατά πολιτική προτεραιότητα και τα ακροατήρια στα οποία σχεδιάζει να απευθυνθεί ο Μητσοτάκης, με πρώτο την καρδιά των αστικών κέντρων.

Τι έχει να πει, όμως, η ΝΔ στις λαϊκές γειτονιές; Μήπως εκεί οι θυμωμένοι ψηφοφόροι έχουν κόψει οριστικά τον λώρο με τα κόμματα που θεωρούνται «συστημικά»; Μήπως μιλάμε για κοινωνικά στρώματα που ακόμη κι αν εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν αριστερότερα ή ακόμη και σε μαύρη ψήφο διαμαρτυρίας;

Σύμφωνα με τη γαλάζια ανάλυση του χάρτη, δεν υπάρχουν μόνο θυμωμένοι ψηφοφόροι. Υπάρχουν και οι απογοητευμένοι που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αναζητήσουν εναλλακτική εξουσίας –ή να κλίνουν προς την αποχή. Σε αυτούς η ΝΔ θα απευθυνθεί ρίχνοντας το βάρος στην ανεργία –στο ποιος μπορεί να φέρει ξανά δουλειές. Και, ταυτόχρονα, θα επιμείνει στο θέμα της ασφάλειας, στη λογική ότι «ασφάλεια δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια», δεν είναι μόνο τα υψηλής πολιτικής φόρτισης ζητήματα δημόσιας τάξης, αλλά και η ασφάλεια της καθημερινότητας. «Δεν είναι μόνο η οικονομία, για την οποία θα μιλάει η ΝΔ. Δεν αφήσουμε την Υγεία, δεν θα αφήσουμε τα θέματα της Παιδείας».

Τα πρώτα ίχνη των νέων στοχεύσεων θα αποτυπωθούν στα όσα θα πει ο Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Το μείγμα των εξαγγελιών του κατασταλάζει αυτές τις ημέρες. «Θα ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν θα είναι πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα –έχουμε χρόνο για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα είναι όμως ένας κορμός προτάσεων που θα δείχνει ότι έχουμε συνεκτικό σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε τη χώρα».

Σέρφινγκ στη γαλάζια λίμνη

Οι άνθρωποι του Κυριάκου περιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα ερωτηθεί στη Θεσσαλονίκη και για το εσωκομματικό θέμα που προέκυψε με την αναβίωση της δίωξης κατά του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ. Στην Πειραιώς αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση τις φωνές που ακούγονται από το καραμανλικό στρατόπεδο και ζητούν πιο μαχητική υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού. Επισημαίνουν ότι ο θόρυβος προκλήθηκε και επιχειρείται να συντηρηθεί όχι από τον ίδιο τον Καραμανλή αλλά από καραμανλικότερα του Καραμνλή περιφερειακά στελέχη και τα συνδεδεμένα με αυτά παραπολιτικά υποσυστήματα.

Η μέχρι στιγμής σιωπή του Μητσοτάκη δεν είναι άμοιρη πολιτικού νοήματος. Το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη μέθοδο του σερφαρίσματος: επιχειρώντας να προσπεράσει τον υποβρύχιο εσωκομματικό αναβρασμό, χωρίς να τον αφήσει να διαταράξει τις σχέσεις του με τον Καραμανλή. Η ιστορία της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζεται ως αποτυχημένη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πρόβλημα στη ΝΔ. Αποτυχημένη γιατί, όπως λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη, «το κόμμα όχι μόνο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά εμφανίζει συσπείρωση άνω του 90%». Εννοούν ότι η ΝΔ απολαμβάνει τώρα σπάνια για τα δεδομένα της εσωκομματική νηνεμία. Και επισημαίνουν ότι ο νέος πρόεδρος, παρότι πήρε την αρχηγία ως αουτσάιντερ, έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να διαχειριστεί χωρίς τριγμούς τις σχέσεις του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που βρίσκονται στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σημειώνουν δε και ένα ακόμη ιδιότυπο ρεκόρ: «Σκεφτείτε. Είναι ο πρώτος νικητής εσωκομματικής αναμέτρησης στη ΝΔ που δεν διέγραψε τον ηττημένο» –όπως είχε κάνει ο Καραμανλής ο νεότερος με τον Σουφλιά και ο Σαμαράς με την Μπακογιάννη.

Βγήκαν οι σκάουτερ

Η διατήρηση των ισορροπιών φαίνεται ότι θα είναι και ο γνώμονας των επόμενων κινήσεων του Μητσοτάκη στο εσωκομματικό πεδίο. Οσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του δεν περιμένουν σαρωτικό ανασχηματισμό στη φρουρά των τομεαρχών. «Αλλαγές θα γίνουν, αλλά δεν θα είναι μαζικές. Θα αφορούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν σήκωσαν το χαρτοφυλάκιο που τους ανατέθηκε» λένε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προσοχή της ηγεσίας είναι εστιασμένη όχι στα παλαιά στελέχη αλλά στο σκάουτινγκ. Εχουν ήδη στρατολογηθεί στελέχη που δεν έχουν πολιτική προϋπηρεσία. Αυτά τα νέα πρόσωπα θα προσπαθήσει να ρίξει στην τηλεοπτική αγορά η ΝΔ, προετοιμάζοντάς τα για την επόμενη εκλογική μάχη, οψέποτε γίνει.

Η εικόνα που δίνεται είναι ότι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ήδη προχωρήσει, κι ας βρισκόμαστε μάλλον σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Οι γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και ηχηρές. Και οι μεταγραφές από τους άλλους πολιτικούς χώρους; Για κανένα από τα ονόματα που διακινούνται δεν κόπτεται, λένε, ο Μητσοτάκης. «Αν θέλει κάποιος να μεταπηδήσει στη ΝΔ, αυτό θα γίνει στον χρόνο και με τους όρους που θα επιλέξει η ΝΔ» είναι το μήνυμα.

Η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εσωτερική συζήτηση που γίνεται σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι –και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, όπου φαίνεται να εκφράζονται ήδη δύο γραμμές για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Λέγεται ότι οι διεργασίες στον χώρο του Κέντρου δεν επηρεάζουν τη στρατηγική του κόμματος. Αντιλαμβάνονται ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί συστηματικά, για να διαφοροποιήσει το στίγμα της, να προκαλέσει αντιπαράθεση με τη ΝΔ, εξαπολύοντας επιθέσεις. Λένε όμως ότι δεν θα ενδώσουν στη μικρή πόλωση. «Θα τους ακούμε με υπομονή. Και στοργή».