Μπορεί η πραγματικότητα να μη συμβαδίζει με τις επιθυμίες της κυβέρνησης και σε πείσμα των φιλόδοξων εκτιμήσεων που κάνουν να μην ευημερούν ούτε οι αριθμοί, αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Αυτοί ξέρουν να πολιτικολογούν με ψεύδη και αλίμονο στην αλήθεια όταν δεν συμπίπτει με τις επιδιώξεις τους. Από στρεψοδικία και πολιτική αγυρτεία γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό θεωρούν ότι δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στη ζωή, αρκεί το δικό τους παραμύθι να είναι ελκυστικό και να ακούγεται καλύτερο από του αντιπάλου τους. Αν χρειαστεί μάλιστα ρίχνουν και έναν κουβά λάσπη και προχωρούν ακάθεκτοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε προφανώς και η τελευταία που η κυβέρνηση των εθνολαϊκιστών που ταλαιπωρεί τη χώρα καταφεύγει σε ατόφια ψέματα για να ωραιοποιήσει την καταστροφή που συνεχίζεται στον τόπο από την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους. Ενώ οι αριθμοί δείχνουν ότι η οικονομία βουλιάζει και δεν θα μείνει τίποτε όρθιο όπως πάμε, εκείνοι φαντασιώνονται επιτυχίες και πανηγυρίζουν κυριολεκτικώς με την καταστροφή. Είναι λογικό βεβαίως μια κυβέρνηση που πολιτεύεται με διπολισμό να μην έχει φραγμούς και να μη δυσκολεύεται στη διαστρέβλωση για να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο. Στην πολιτική όπως και στη ζωή άλλωστε οι εξελίξεις δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες μας μόνον και αυτό είναι νομοτέλεια. Αν αυτοί πιστεύουν ότι έχουν αρχίσει να συνομιλούν ενδεχομένως και με τον Θεό, τόσο το χειρότερο για το μέγεθος της απογοήτευσης που θα δοκιμάσουν.

Το πρόβλημά τους όμως πια είναι ότι η κοινωνία δεν ακούει τι λένε αλλά ζει αυτό που κάνουν και το εισπράττει πλέον στον υπερθετικό βαθμό. Τα λόγια τώρα δεν έχουν καμιά σημασία όσα κλαρίνα ή ζουρνάδες και αν επιστρατευθούν για να μας πείσουν ότι ο εφιάλτης που ζούμε δεν είναι η πραγματικότητα. Οι δήθεν μακρόπνοοι σχεδιασμοί και οι ανακοινώσεις τους για το επόμενο διάστημα δεν μπορούν πλέον να κρύψουν τον πανικό τους. Ο εκνευρισμός τους είναι ολοφάνερος και ο εξορκισμός των εκλογών απλώς πιστοποιεί τους φόβους τους. Η τιμωρία που τους περιμένει από τους εξαπατημένους πολίτες που πιάστηκαν κορόιδα κατ’ εξακολούθηση και περιμένουν την ευκαιρία για να εκδικηθούν απλώς θα συμβεί.