Ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς πιστεύει ότι εάν η ευρωζώνη δεν μπορέσει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πρέπει να σπάσει σε κομμάτια αντί να συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή της «ζοφερή», όπως τη χαρακτήρισε, πορεία.

«Εάν δεν μπορούν να βρουν λύση, τότε θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει συναινετικό διαζύγιο, πιθανώς με διαχωρισμό σε δύο ή τρεις νομισματικές ζώνες», ανέφερε ο Στίγκλιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο Στίγκλιτς είναι οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Μέχρι το 2012 υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι τα υψηλά χρέη ορισμένων χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση της ζώνης του ευρώ. Οι φόβοι αυτοί μειώθηκαν μετά την παρέμβαση που έκανε εκείνη τη χρονιά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τότε είχε υποσχεθεί πως «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να διαφυλάξει το ευρώ. Ομως οι φόβοι αυτοί ήλθαν ξανά στην επιφάνεια πέρσι, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο μάτι του κυκλώνα μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Ο Στίγκλιτς είπε ότι το νέο βιβλίο του με τίτλο «Το ευρώ: πώς ένα ενιαίο νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης» (The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe) δείχνει πώς θα μπορούσε να σπάσει ομαλά σε κομμάτια η ευρωζώνη.

Ο Ντράγκι και οι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την πλευρά τους έχουν αναφέρει ότι θέλουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα των 19 χωρών της ευρωζώνης και να λάβουν μέτρα για να μην υπάρξουν ξανά κρίσεις χρέους στο μέλλον. Αυτό πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει μέσω μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενοποίησης. Στη σχετική έκθεση των «Πέντε προέδρων» που έχουν εκπονήσει ο Ντράγκι και τα στελέχη της ΕΕ, εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας μέσα σε 10 χρόνια ενιαίου υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρη την ευρωζώνη. Προς το παρόν πάντως ο Ντράγκι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας που μπορεί να προκαλέσει το Brexit και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

© Bloomberg News