Το δολάριο ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών έναντι του ευρώ και οι χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών μετά την ανακοίνωση αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Η άνοδος αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να προχωρήσει ακόμη και μέσα στο 2016 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

Τα στοιχεία του Ιουλίου για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο αριθμός όσων βρήκαν δουλειά αυξήθηκε κατά 255.000 άτομα. Πρόκειται μάλιστα κατά κύριο λόγο για εργαζομένους μικρούς σε ηλικία ή με χαμηλή εκπαίδευση, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει αρχίσει να ωφελεί ακόμη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Περισσότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν και τάσεις αύξησης των μισθολογικών αποδοχών, ένα δεδομένο που έχει βάλει στο μικροσκόπιο η Fed για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας κάνουν πλέον πολλούς οικονομολόγους να πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα αρχίσει να διαφοροποιείται όλο και περισσότερο από αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η πιθανότητα να αυξηθούν φέτος τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια έχει ανέλθει πλέον στο 48% από 36% που ήταν προηγουμένως, όπως δείχνουν νέα στοιχεία.

Μετά τη νέα ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος η ισοτιμία του ευρώ έχει φτάσει πλέον πάνω από τα 1,1 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 41 δολαρίων το βαρέλι, ενώ οι τιμές του χρυσού έχουν φτάσει τα 1.344 δολάρια την ουγκιά.

© Bloomberg News