Σήμα ότι οι πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Γερμανία θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες χρεώσεις, όπως προμήθειες και άλλα είδη κόστους, έδωσαν η Commerzbank και η Deutsche Bank.

Οι τράπεζες θέλουν να αυξήσουν αυτές τις χρεώσεις για τους πελάτες τους επειδή τα περιθώρια κέρδους τους έχουν μειωθεί πολύ λόγω των αρνητικών επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει αρνητικά επιτόκια στις εμπορικές τράπεζες που θέλουν να τοποθετούν σε αυτήν τα χρήματά τους.

Λόγω των αρνητικών επιτοκίων η θυγατρική της Commerzbank που ασχολείται με εταιρικούς πελάτες έχει προσπαθήσει να μειώσει τις καταθέσεις κατά 22 δισ. ευρώ, επιβάλλοντας ειδικό τέλος διαχείρισης αυτών των καταθέσεων. Επίσης έχει επιβάλει συγκεκριμένα όρια στα επιτόκια κυμαινόμενων δανείων. Πάντως η Commerzbank δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι απλοί καταθέτες για να έχουν τις αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον οικονομικό διευθυντή της τράπεζας Στέφαν Ενγκελς. «Προς το παρόν αυτό το θέμα δεν συζητείται από εμάς» είπε.

Ο ομόλογός του στην Deutsche Bank Μάρκους Σενκ αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει, επισήμανε, ότι οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να λάβουν δάνειο. «Δεν νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να δουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο» είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε παρουσίαση που έκανε από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Τζον Κάριαν. «Αυτή όμως είναι η λογική συνέπεια σε έναν κόσμο όπου στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να περάσει τα αρνητικά επιτόκια και στις απλές καταθέσεις» προσέθεσε ο οικονομικός διευθυντής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

© Bloomberg News