Μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία, τώρα και το Λουξεμβούργο θέλει να προσελκύσει τράπεζες από το Λονδίνο. Το Λουξεμβούργο είναι πολύ καλή επιλογή για τράπεζες που τώρα έχουν έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα, οι οποίες μετά το Brexit μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουν προσωπικό σε άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Γκραμένια. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γκραμένια θεωρεί ότι το Λουξεμβούργο είναι «η πρώτη και προφανής επιλογή» για τις εταιρείες αυτές.

Το Λουξεμβούργο αποτελεί ήδη κέντρο για εταιρείες επενδύσεων και θέλει να διευρύνει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του ως κόμβος για εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ο Γκραμένια πάντως ήταν προσεκτικός ώστε να μη φανεί ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους Βρετανούς. Για τον λόγο αυτό έσπευσε να προσθέσει ότι «για τις τράπεζες και τους άλλους παίκτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου το μήνυμά μας είναι: δεν ερχόμαστε για να πάρουμε μπίζνες από το Λονδίνο, ερχόμαστε για να συνεχίσουμε να κάνουμε μπίζνες με το Λονδίνο».

Ανάλογες κινήσεις κάνουν το τελευταίο διάστημα το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι. Μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, η τοπική αυτοδιοίκηση του Παρισιού έστειλε επιστολή σε 4.000 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων με έδρα τη Βρετανία. Στην επιστολή αυτή αναφέρονταν τα πλεονεκτήματα να έχει μια εταιρεία έδρα της στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς επιχειρήσεις με έδρα στο Λονδίνο θα καταρτίζουν τυχόν σχέδια για μετακίνηση μέρους του προσωπικού σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

© Bloomberg News