Διδάγματα από την Ελλάδα για να προφυλαχθούν από τις αναταράξεις του Brexit θα μπορούσαν να αντλήσουν οι ανά τον κόσμο εκδότες και αγοραστές εταιρικών ομολόγων.

Η εμπειρία των ελληνικών επιχειρήσεων που εξέδωσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν εταιρικά ομόλογα προσφέρει μια καλή εικόνα για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν οι επενδυτές από την έκθεση σε μια συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με την Christine Tadros, επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας της εταιρείας Xtract Research.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της ΦΑΓΕ και της εταιρείας Frigoglass που κατάφεραν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των αγοραστών ομολόγων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όταν πριν από μερικά χρόνια εξέδωσαν εταιρικά ομόλογα παρέχοντας επιπλέον εξασφαλίσεις.

Ποιες ήταν αυτές; Για παράδειγμα, το 2012 η ΦΑΓΕ εξέδωσε ομόλογο προσθέτοντας όρους με τους οποίους περιόριζε το ενδεχόμενο «διαρροής» μετρητών και περιουσιακών στοιχείων προς την Ελλάδα από δραστηριότητες εκτός χώρας.

Οσο για την Frigoglass, εισήγαγε στη δική της εταιρική έκδοση του 2013 μια ειδική διάταξη με την οποία περιόριζε τα χρέη της ελληνικής μητρικής εταιρείας. Αλλά και η Coca-Cola HBC προέβη σε αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της μειώνοντας τη σύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς μετέφερε εκτός χώρας την έδρα της.

«Η μέχρι σήμερα έκδοση ελληνικών εταιρικών ομολόγων μάς διδάσκει πως υπάρχουν κάποιοι σίγουροι και πολύ καινοτόμοι τρόποι για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων» αναφέρει η Tadros, η οποία έχει προηγούμενη θητεία στους οίκους Norton Rose και Shearman & Sterling. Καθώς οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων αρχίζουν και πάλι στη Βρετανία –έπειτα από ένα απότομο φρενάρισμα μετά το δημοψήφισμα –οι αναλυτές εξετάζουν ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν οι εκδότες τους και πώς μπορεί να αλλάξει η περιγραφή αυτών των τίτλων, προκειμένου να προσαρμοστεί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία.

© Bloomberg NewS