Οπως και ο Μαρκ Κάρνεϊ, o Μάριο Ντράγκι μπορεί να περιμένει λίγο πριν αποφασίσει μέτρα ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής. Οι οικονομολόγοι που συμμετέχουν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της την Πέμπτη θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική αλλά θα ανακοινώσει νέα μέτρα χαλάρωσης πριν από το τέλος του έτους. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ να μη μειώσει τα επιτόκια στη Βρετανία, αν και έδωσε σήμα ότι το πιθανότερο είναι να το κάνει τον Αύγουστο.

Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων από το βρετανικό δημοψήφισμα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν διατηρήσει την ομαλότητα στις αγορές προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα. Ο Ντράγκι έχει ήδη προβλέψει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί πυροδοτώντας τη συζήτηση για το μέχρι πού μπορεί να φθάσει σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε αρνητικά επιτόκια και εκτεταμένες αγορές κρατικών ομολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει στη Φρανκφούρτη και θα ανακοινώσει το μεσημέρι την απόφασή του. Ο Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την εικόνα της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας και είναι πιθανό να επαναλάβει την έκκλησή του για παγκόσμια συνεργασία στη χάραξη και εφαρμογή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μη μειώσει τα επιτόκια και να μην προχωρήσει σε άλλα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εξηγείται από την έγκαιρη ανάκαμψη των αγορών μετά το αρχικό σοκ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ενώ η στερλίνα υποχώρησε τα χρηματιστήρια σε μεγάλο βαθμό ανέκαμψαν.

© Bloomberg NewS