Πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ, τρεις φορές MVP των τελικών, δύο φορές MVP της κανονικής περιόδου, 15 συμμετοχές σε All Star Game, δέκα φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας, οκτώ φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας, double-double (διψήφιοι αριθμοί σε δύο κατηγορίες της στατιστικής) επί 13 σερί σεζόν. Και το κυριότερο; Ολα αυτά με την ίδια φανέλα, των Σαν Αντόνιο Σπερς, επί 19 ολόκληρα χρόνια, αριθμός που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση πίσω από τον Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος επίσης αποφάσισε να αποσυρθεί το 2016.

Το ΝΒΑ και το παγκόσμιο μπάσκετ έγιναν δις φτωχότερα, καθώς χθες ήταν η σειρά του σπουδαίου Τιμ Ντάνκαν να ανακοινώσει την απόφασή του να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση σε ηλικία 40 ετών και τριών μηνών!

«Μολονότι το γνώριζα, είμαι συγκινημένος στο άκουσμα της είδησης. Τι τεράστια τιμή που αγωνίστηκα μαζί του για 14 σεζόν!» έγραψε στο twitter ο συμπαίκτης του Μάνου Τζινόμπιλι, ο οποίος είχε την τύχη να αποτελεί μέλος της διάσημης τριανδρίας (Ντάνκαν – Πάρκερ – Τζινόμπιλι) που κατέκτησε τέσσερις τίτλους, ακολουθώντας την αχτύπητη τετράδα των Λος Αντζελες Λέικερς (Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μάικλ Κούπερ, Κερτ Ράμπις).

Από την ημέρα που ο Κολυμβητής, όπως ήταν το προσωνύμιο που τον ακολουθούσε λόγω του πρώτου αθλήματος που έκανε στις Παρθένους Νήσους (εκεί γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1976), επελέγη στο Νο 1 του ντραφτ μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ, οι Σπερς, με τον ίδιο προπονητή, τον Γκρεγκ Πόποβιτς, μετρούν 1.072 νίκες και 438 ήττες στην κανονική περίοδο, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία των τεσσάρων δημοφιλών αθλημάτων στις ΗΠΑ (φούτμπολ, μπέιζμπολ, χόκεϊ, μπάσκετ).

«Είναι ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών! Δεν μπορούσες να τον… σπάσεις με κανέναν τρόπο. Ούτε με αγκωνιές. Ούτε με την απώλεια ενός τίτλου. Με τίποτε!» σχολίασε ο Σακίλ Ο’ Νιλ, ενώ ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και επί τέσσερα χρόνια συμπαίκτης του Στιβ Κερ υποστήριξε: «Οταν ακούς Σπερς, σκέφτεσαι τον Τίμι, τον Ποπ, τον Μάνου και τον Τόνι. Ε, λοιπόν, ο Ντάνκαν είναι η κυρίαρχη φιγούρα και αυτό που κτίστηκε στο Σαν Αντόνιο θα ζήσει και μετά την αποχώρησή του, γιατί αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνει ως θρύλος του ΝΒΑ».