Ο Μαρκ Ρούτε φρόντισε να φρενάρει τα καλά του λόγια προς την Ελλάδα, αναφερόμενος σε ακόμη ένα θέμα το οποίο θα συζητήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο: την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Στο οικονομικό πεδίο υπάρχουν έντονες ανησυχίες, αλλά θα αποφύγω να διατυπώσω την προσωπική μου άποψη» τόνισε, εκφράζοντας έτσι τη στάση που θα επιδιώξει να υιοθετήσει και εγχωρίως, καθώς με αφορμή το Brexit ο Βίλντερς δεν έχασε την ευκαιρία –ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2017 –να τον κατηγορήσει για την οικονομική βοήθεια που συνεχίζει η χώρα να παρέχει στην Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου παλαιότερες υποσχέσεις του.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε στα «ΝΕΑ» ότι «οι θεσμοί είναι καταλληλότεροι για να εξετάζουν την πορεία υλοποίησης εκ μέρους της Ελλάδας των μνημονιακών δεσμεύσεων» αναφερόμενος κατηγορηματικά στην ΕΚΤ και στην Κομισιόν, αλλά με εμφανή δισταγμό στο ΔΝΤ.

Η Ολλανδία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ήθελε να δει το Ταμείο να επεκτείνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως άλλωστε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα και σε απόσταση λίγων μέτρων από το γραφείο του Ρούτε ο αρμοδιότερος Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, απευθυνόμενος σε έλληνες δημοσιογράφους.