Οι ελληνικές νέες εταιρείες (startups) κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πολιτική αναταραχή, τις βίαιες διαδηλώσεις, τα προβλήματα της οικονομίας καθώς και τα πολιτικά που σχεδόν οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ. Τώρα, ένας νέος γύρος αυξήσεων στους φόρους μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις εταιρείες που φιλοδοξούν να γίνουν κάποτε μεγάλες.

Εκείνο που χρειάζονται οι startups είναι μια βοήθεια, λέει ο Βασίλης Σιώρος, επικεφαλής της ΑRDUStech, μιας μικρής εταιρείας με μεγάλα σχέδια να χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο σε φαρμακευτικά είδη, τρόφιμα και στη βιομηχανία των καλλυντικών.

«Καμία startup δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση. Η πολιτεία μπορεί να επενδύσει χωρίς να δώσει χρήματα, με το να επιτρέπει στις startups να μην πληρώνουν φόρους ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για έναν χρόνο ή τουλάχιστον να τα μειώσει. Αυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο ζωής σε μια startup επιτρέποντας τη δημιουργία μιας, δύο ή περισσότερων θέσεων εργασίας» αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα.

Ο αριθμός των νέων μικρών αυτών εταιρειών διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2010 και μετά. Καθώς πολλές δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση, οι startups θεωρούν ότι η επιβολή φόρων που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στο ήδη δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν.

Από την έναρξη της κρίσης έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια 250.000 εξειδικευμένα στελέχη, λέει ο Χάρης Μακρινιώτης που είναι επικεφαλής της Endeavor Greece, μέλους μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη που στηρίζει επιχειρηματίες. Μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων η OSEVEN αναγκάστηκε να μεταφέρει το αρχηγείο της στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Αλλη εταιρεία, η Avocarrot, που ιδρύθηκε το 2013 στο Λονδίνο από τέσσερις Κύπριους, τώρα έχει το αρχηγείο της στο Σαν Φρανσίσκο, αν και το τμήμα ερευνών και ανάπτυξης παραμένει στην Ελλάδα.

Ο Μάρκος Κιοσέογλου, συνιδρυτής της Reload Greece με έδρα το Λονδίνο που βοηθά νέους Ελληνες να έλθουν σε επαφή με επιχειρηματίες, λέει ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί πλήρως το πόσο σημαντικές είναι οι startups για την οικονομία. © Bloomberg News