Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι καθηλώνονται προληπτικά δύο τύποι ελικοπτέρων Super Puma, μετά τη διαπίστωση ενδείξεων μεταλλικής κόπωσης στο κιβώτιο ταχυτήτων παρόμοιου ελικοπτέρου που κατέπεσε στα τέλη Απριλίου στην Νορβηγία, παρασύροντας στο θάνατο και τους 13 επιβαίνοντες.

Η ανακοίνωση του EASA αφορά τα ελικόπτερα Airbus H225 LP και AS332 L2 και ήρθε λίγο μετά την απόφαση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσεων των Super Puma σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Είχε προηγηθεί απόφαση της Νορβηγίας και της Βρετανίας να απαγορεύσουν τις πτήσεις των ελικοπτέρων αυτών στην πολιτική αεροπορία και στην πετρελαϊκή βιομηχανία όπου χρησιμοποιούνται κατά κόρον, κυρίως για την εξυπηρέτηση των εξεδρών άντλησης πετρελαίου.

Στις 29 Απριλίου, Airbus H225, που μετέφερε εργαζόμενους από εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Statoil, συνετρίβη ανοιχτά της Νορβηγίας όταν, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το κύριο στροφείο αποκολλήθηκε από την άτρακτο. Και οι 13 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.

Υπέδειξαν τη μηχανική βλάβη ως αιτία

Η προκαταρκτική έκθεση της υπηρεσίας διερεύνησης ατυχημάτων της Νορβηγίας (AIBN), που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, απέκλεισε το ανθρώπινο λάθος ως παράγοντα πρόκλησης του δυστυχήματος και υπέδειξε τη μηχανική βλάβη.

Συγκεκριμένα, η AIBN έκανε λόγο για ενδείξεις μεταλλικής κόπωσης σε στοιχείο του κύριου κιβωτίου ταχυτήτων και καλούσε τον EASA να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η Statoil με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θα βρει άλλους τρόπους για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της στην Βόρεια Θάλασσα. Η εταιρεία στην οποία ανήκε το ελικόπτερο, η καναδική CHC, δήλωσε επίσης ότι αναστέλλει τις πτήσεις όλων των H225 που διαθέτει.

Η Airbus Helicopters σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «υπό το φως των νέων ευρημάτων από την προκαταρκτική έκθεση διερεύνησης ατυχήματος της ΑΙΒΝ, υποστηρίζει την προσεκτική προσέγγιση του EASA».

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πλήρως την ΑΙΒΝ, τον EASA, τους πελάτες μας και την εν εξελίξει έρευνα, παρέχοντας πληροφορίες με πλήρη διαφάνεια, ενώ συνεργαζόμαστε με τον ευρύτερο κλάδο προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια» προσθέτει η Airbus Helicopters.