Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, υπογράμμισε τέσσερα σημεία τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για τις αγορές, την οικονομία αλλά και την πολιτική. Οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να ακούσουν το μήνυμά του και να το μεταφράσουν σε αξιόπιστα οικονομικά μέτρα.

1. Για μία ακόμη φορά, η νομισματική πολιτική αποδείχτηκε αποτελεσματική στο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Χωρίς τα επιπλέον τολμηρά μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, η αναστάτωση στις αγορές μπορεί να είχε μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

2. Μπορεί η πολιτική της ΕΚΤ να μην επιτρέπει να συμβούν τα χειρότερα, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να παράσχει αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ευρώπη: οικονομική ανάπτυξη.

3. Επειδή η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη και σε μη οικονομικά σοκ –όπως ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις σε χώρες – μέλη και την πιθανότητα Brexit -, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να ισχυροποιήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή της ευρωζώνης. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την επίτευξη συμφωνίας για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής ενότητας.

4. Κανείς μεμονωμένος θεσμός δεν θα αναλάβει ξανά το ρίσκο να τεθεί επικεφαλής στον χειρισμό ορισμένων χωρών –ειδικά της Ελλάδας –ύστερα από τόσο πολλές συνεχείς απογοητεύσεις. Ομως η εναλλακτική να αναλάβουν όλοι οι θεσμοί κοινή δράση υπονομεύεται από την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πιστωτές –ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς αυτούς.

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO

© Bloomberg News