Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ απολύθηκε πρόσφατα επειδή η ομάδα του δεν κατάφερε να τερματίσει πάνω από την πέμπτη θέση στην Premier League, αλλά ο ισολογισμός της πάει από το καλό στο καλύτερο σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας ορκωτών λογιστών KPMG.

Η αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπολογίζεται πλέον στα 2,9 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Πρόκειται για την ίδια αξία που έχει και η Ρεάλ Μαδρίτης η οποία μαζί με τη βρετανική ομάδα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας της KPMG.

Για αυτές τις εκτιμήσεις η KPMG χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και τις πληροφορίες προς το κοινό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι 32 ομάδες που αναφέρονται στη σχετική έκθεση έχουν συνολική αξία 26,3 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο αυτής της αξίας βρίσκεται συγκεντρωμένο σε τρεις ομάδες, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα.

Η πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ, η Λέστερ Σίτι, δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση της KPMG επειδή ένα από τα κριτήρια της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών είναι οι ομάδες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα να έχουν παρουσία και σε παιχνίδια των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. «Το σκεπτικό πίσω από τα κριτήρια της έκθεσης είναι ότι οι επιλεγμένες ομάδες έχουν σημειώσει επιτυχίες στο γήπεδο, δεν κινδυνεύουν να υποβιβαστούν και είναι διεθνώς αναγνωρισμένες» ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. Τα κριτήρια αυτά έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ομάδων από τη Βρετανία που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, αφού υπάρχουν πέντε τέτοιες ομάδες στις δέκα πρώτες.

Η Πριμέρα Ντιβισιόν, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα έχουν σχεδόν το μονοπώλιο της επιτυχίας και μερικούς από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους παίκτες στον κόσμο, προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας. Πλέον από φέτος οι ομάδες πωλούν συλλογικά τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, επιτρέποντας στις μικρότερες από αυτές να βάλουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία τους.

© Bloomberg News