Μπαρούτι μυρίζει τελικά η ατμόσφαιρα στη Δικαιοσύνη. Η κρίση που ταλανίζει εδώ και μήνες τον χώρο, με μηνύσεις, αναφορές, καταγγελίες, ποινικές και πειθαρχικές έρευνες και με πρωταγωνιστές δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οταν μάλιστα ο «εμφύλιος πόλεμος» στη Δικαιοσύνη παύει να είναι μόνο μία εσωτερική διαπίστωση, ξεπερνά τα όρια της δημοσιογραφικής καταγραφής και αναγνωρίζεται ως υπαρκτό ζήτημα από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος που άπτεται της λειτουργίας του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Και ενώ η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας που εξελίσσεται, σύντομα θα κληθεί να ανοίξει όλα του τα χαρτιά και να παραδώσει τυχόν άλλα αποδεικτικά μέσα που έχει στα χέρια του στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας –και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο –που ξεκίνησε με αφορμή τις δικές του καταγγελίες του εις βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ανέθεσε τη διενέργεια της σοβαρής αυτής έρευνας, καθώς για πρώτη φορά καταμηνύεται πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευσταθία Σπυροπούλου.

Οπως λένε δικαστικοί κύκλοι, η έρευνα είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν ώστε να μη μείνει καμία σκιά στον θεσμό του προέδρου του Αρείου Πάγου και στο πρόσωπο που τον υπηρετεί.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας, όπως ανακοίνωσε χθες, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ζητώντας του το αυτονόητο: Να πράξει τα νόμιμα «ώστε να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία της ποινικής προδικασίας, καθώς και να διερευνηθούν οι τυχόν προκύπτουσες πειθαρχικές ευθύνες της κυρίας Θάνου».