Προσπάθεια να προλάβει διχαστικές τοποθετήσεις μητροπολιτών στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος –η οποία συζητάει από χθες το θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών που θα γίνει στην Κρήτη –έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Στόχος του ήταν η συζήτηση να διεξαχθεί σε κλίμα ενότητας έτσι ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να πάει στην Κρήτη με μία κοινή γραμμή και όχι διχασμένη. Γι’ αυτό απευθυνόμενος στους ιεράρχες είπε: «Θα σας παρακαλούσα να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμη των πλειόνων».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο (…). Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε (…)».

Σύνοδος αναταράξεων

Στη σημερινή συζήτηση αναμένονται τοποθετήσεις από αρκετούς μητροπολίτες και δεν αποκλείεται ο Αρχιεπίσκοπος να ήθελε να προλάβει με την έκκλησή του για ενότητα «εμπρηστικές» παρεμβάσεις κυρίως από τους «ακραίους» της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται, όπως σας έγραψα χθες, ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με μία μακροσκελή ανακοίνωσή του τάχθηκε κατά της Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη και δεν θα πάει, καθώς έπειτα από καραμπόλες αρνήσεων και κωλυμάτων άλλων συνοδικών είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία.

Αλλοι όμως ιεράρχες θέλουν να πάνε και τρώνε «πόρτα»! Την περασµένη εβδοµάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως αποφάσισε να µην επιτρέψει τη συµµετοχή του µητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλµωπίας Ιωήλ (ανήκει στις λεγόµενες Νέες Χώρες) ως µέλους της πατριαρχικής αντιπροσωπείας.

Κι αυτό διότι, λέει η ΔΙΣ, αφενός µεν η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαµβάνει κάτι σχετικό, «αφετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να µετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Οργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».