Καμπανάκι κινδύνου για την εκδήλωση κρίσης στη χρηματοπιστωτική αγορά λόγω της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και την άνοδο λαϊκιστικών κινημάτων στην ευρωζώνη χτύπησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως ανέφερε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας εν μέσω της ενίσχυσης λαϊκιστικών κομμάτων της ευρωζώνης που θέλουν να σταματήσουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για τις οικονομικές εξελίξεις.

Η τράπεζα αναγνωρίζει ακόμη ως πιθανούς κινδύνους για την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε πολλές χώρες της ευρωζώνης οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση. Από τη μια πλευρά η ανάκαμψη παραμένει πολύ χαμηλή και τα αρνητικά επιτόκια μειώνουν σημαντικά την κερδοφορία. Από την άλλη, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν μεγάλα χρέη από την περίοδο της κρίσης. Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμες να επεκταθούν και να προχωρήσουν σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Μετά τη μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, η Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή σειράς αντισυμβατικών μέτρων που δεν έχουν προηγούμενο. Κύριος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν αρνητικά επιτόκια, αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τη χορήγηση χαμηλότοκων πιστώσεων σε εμπορικές τράπεζες, έχουν πλήξει την κερδοφορία πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και έχουν αυξήσει τους φόβους για τη δημιουργία φούσκας στην αγορά. © Bloomberg News