Πρωτοβουλία για να προστατευτούν, να συντηρηθούν αλλά και να αναδειχτούν οι λεγόμενοι φανοί του Αδριάνειου Υδραγωγείου, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε περισσότερα από δέκα σημεία της πόλης, αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Φανοί, είναι τα σημεία της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως είσοδος και έξοδος στο δίκτυο του αγωγού. Είναι μικροί τρούλοι που εξέχουν από το έδαφος ενώ χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και πριν.

Ο Δήμος ξεκινά τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων με στόχο να καταγράψει τους φανούς ώστε, μαζί με τους παραπάνω φορείς, να καταρτίσουν πλάνο για την διατήρηση και την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος ήδη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, έχει ξεκινήσει τη σχετική αλληλογραφία με τους αρμόδιους τομείς, ενώ είχε πρόσφατα συνάντηση με τον αρχαιολόγο, Γιώργο Αλεξόπουλο, υπεύθυνο στην Υπηρεσία Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στα σχέδια του Δήμου είναι να οριστούν τα επόμενα βήματα, ξεκινώντας από την αποτύπωση στον χάρτη της πόλης των σημείων στα οποία υπάρχουν οι φανοί.

Aναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ανέλαβε, ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος τόνισε πως «δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Δήμος δεν μπορεί αυτόβουλα να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και προστασίας των ιστορικών αυτών σημείων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αρχαίες κατασκευές, ο χειρισμός των οποίων χρειάζεται εξειδίκευση και τεχνογνωσία που έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας θα μπορέσουν να αναδείξουμε τους φανούς της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μια ιστορική κληρονομία που έμμενε ξεχασμένη στα χρόνια».
H«Πόλη μου»κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebookΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instaneaγια καθημερινή και άμεση ενημέρωση