Εμείς μπορεί να λέμε τα δικά μας, αλλά η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» τον καρφώνει σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιατί –λέει –ετοιμάζει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά τη φυλάει για μετά το 2018, όταν θα έχουν περάσει οι γερμανικές εκλογές. Αυτό προκύπτει από εμπιστευτική επιστολή του γερμανού υπουργού στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σόιμπλε εχει στριμωχτεί άγρια με το θέμα του χρέους μας. Αφενός δεν εχει καμιά διάθεση να φέρει στο Κοινοβούλιο οποιαδήποτε διάταξη ρύθμισής του γιατί φοβάται το κόστος ενόψει των γερμανικών εκλογών. Αφετέρου, κάποια ρύθμιση πρέπει να κάνει, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς την οποία το Γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση στην Ελλάδα.

Προσπαθώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο, έχει θέσει το ορόσημο του 2018 και αυτή τη φορά –στην επιστολή του –εμφανίζεται κάπως πιο δεσμευτικός, έχοντας απαλείψει τη διατύπωση του περασμένου Eurogroup ότι η ρύθμιση θα γίνει «αν χρειαστεί».

Το αν αυτό θα αποδειχθεί αρκετό για την Κριστίν Λαγκάρντ, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν πάντως, οι Ευρωπαίοι κρατούν για καβάτζα και τον κόφτη, μήπως και χρειαστεί να τον κάνουν αυστηρότερο για να λυγίσει η Γαλλίδα.