Με «ιερό» πόλεμο για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία ξεκίνησαν οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Εκκλησία τον περασμένο Σεπτέμβριο και όπως φαίνεται, οκτώ μήνες μετά, η σύγκρουση των δύο πλευρών για τα Θρησκευτικά δεν λέει να κοπάσει.

Αιτία είναι τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει τα Θρησκευτικά σε μάθημα περισσότερο ανοιχτό στις άλλες θρησκείες από κατηχητικό και ομολογιακό. Τη σπίθα της νέας αντιπαράθεσης –ή μάλλον τη χειροβομβίδα όπως είπε ο ίδιος –την πέταξε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος τη Μεγάλη Παρασκευή με τις γνωστές κατάρες κατά του υπουργού Παιδείας («να σαπίσει το χέρι του Φίλη»).

Η απάντηση του υπουργού ήρθε την περασμένη εβδομάδα. Με συνεντεύξεις που έδωσε ο Νίκος Φίλης αποκάλεσε τον Αμβρόσιο «τζιχαντιστή» της Εκκλησίας σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα Θρησκευτικά θα προχωρήσει.

Κάλυψη στον Αμβρόσιο

Η ένταση είχε και συνέχεια, με τον συνήθως φειδωλό και προσεκτικό σε δηλώσεις Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, να αναφέρει προχθές από τα Ιωάννινα πως «πολύ έχει κουραστεί ο κ. Φίλης και εμείς συνέχεια ασχολούμαστε με τον κ. Φίλη» προσθέτοντας πως «εκείνο που κούρασε τον κόσμο και κουράζει σήμερα όλους μας, είναι τα λόγια».

Ο Ιερώνυμος σχολιάζοντας τη φράση του Φίλη περί «τζιχαντιστών» στην Ιεραρχία προσέφερε κάλυψη στον Αμβρόσιο. Θέλοντας να δείξει πως στην Εκκλησία ισχύει η λεγόμενη «συνοδικότητα», δηλαδή ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη κάθε μητροπολίτη, είπε: «Η Εκκλησία είναι ο πιο δημοκρατικός χώρος. Ο καθένας έχει τις απόψεις του».

Συμπλήρωσε δε πως ο μητροπολίτης Καλαβρύτων είναι εκπρόσωπος μιας μερίδας, «ενός λαού που σκέπτεται έτσι και οφείλουμε να τον σεβόμαστε, να τον ακούμε (…). Δεν το κάνει από κακία, απλά εκρήγνυται περισσότερο από ό,τι πρέπει».

«Υπακούει σε ισορροπίες»

Η «ιερή» αντιπαράθεση για τα Θρησκευτικά συνεχίστηκε και χθες, με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» πως «δεν συγκυβερνούμε με την Εκκλησία στα θέματα της παιδείας».

Δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του για την κάλυψη Ιερώνυμου στον Αμβρόσιο λέγοντας: «Περίμενα πως ο Αρχιεπίσκοπος, έχοντας μία ευρύτερη ευθύνη για τη διασφάλιση της ουσιαστικής ενότητας στον χώρο της κοινωνίας, θα έπρεπε να παίρνει αποστάσεις από αυτές τις κατάρες. Δεν το έκανε, διότι κι αυτός υπακούει σε εσωτερικές ισορροπίες της Εκκλησίας».

Οι κόκκινες γραμμές

Υπενθυμίζεται ότι για την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, η τήρηση των ωρών διδασκαλίας και ο ορθόδοξος χαρακτήρας του αποτελούν κόκκινες γραμμές. Μάλιστα, ο Ιερώνυμος προ δύο μηνών είχε ζητήσει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα – ποντάροντας στις άριστες σχέσεις που διατηρούν –προκειμένου η Εκκλησία να αποτρέψει τα χειρότερα στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ομως, τον πρόλαβε η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και η συνάντηση πήρε αναβολή.