Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει με τις (διπλές) Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα, δεσμεύτηκε χθες ο φίλος μας Νίκος Φίλης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της διαδικασίας.
Ούτε απεργία καθηγητών θα γίνει, ούτε κάτι παράξενο συνέβη με τις αλλαγές μερικών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, ούτε κάποιο άλλο απρόοπτο αναμένεται, είπε. Απομένει βέβαια να το δούμε, αλλά κι εγώ ειλικρινά το εύχομαι.
Τι άλλο μάθαμε χθες για τις Πανελλαδικές; Οτι ίσως οι βάσεις καθυστερήσουν να ανακοινωθούν φέτος επειδή οι Εξετάσεις είναι πολλές (με το παλιό και το νέο σύστημα), αλλά αν συμβεί αυτό δεν θα φταίει το υπουργείο Παιδείας που είναι έτοιμο να τηρήσει το περσινό χρονοδιάγραμμα. Ομως για άλλα υπουργεία, όπως το Προστασίας του Πολίτη για τα αποτελέσματα που αφορούν τους αστυνομικούς, το Αμυνας και το Ναυτιλίας, «δεν μπορούμε εμείς να δεσμευτούμε ότι θα καλύψουν τους χρόνους ακριβώς».
Αποζημίωση για τους υποψηφίους
Μάθαμε επίσης ότι το κόστος των Εξετάσεων ανέρχεται σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά συνήθως περισσεύουν χρήματα και δεν χρησιμοποιούνται όλα. Μάθαμε τέλος ότι σε όσους υποψηφίους μετακινηθούν θα δοθεί κατ' αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ αν πρέπει να ταξιδέψουν είτε σε άλλο νησί είτε σε πόλη που απέχει τουλάχιστον 120 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.
Δεν μάθαμε βέβαια αν τα χρήματα θα δοθούν έγκαιρα, ούτε αν επαρκούν για τα έξοδα των μαθητών της Αμοργού που φέτος θα πρέπει να ταξιδέψουν στη Νάξο γιατί καταργήθηκε το δικό τους εξεταστικό κέντρο. Ούτε για ποιο λόγο δεν θα πάρει χρήματα κάποιος που πρέπει να μετακινηθεί σε απόσταση μικρότερη των 120 χιλιομέτρων...
Τι μου γράφει ο Αρβανιτόπουλος
Για το θέμα των (μη) κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ο «Μικροπολιτικός» έλαβε επιστολή από τον πρώην γαλάζιο υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την οποία σας παραθέτει ασχολίαστη.
«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να δυναμιτίσουμε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και λέμε εκ των προτέρων ότι κάθε συζήτηση για απεργία από το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, την ώρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι ανεύθυνη και βαθιά αντιπαιδαγωγική. Γι' αυτό και αναγκάστηκα να κάνω την επιστράτευση το 2013 προστατεύοντας την ηρεμία των παιδιών, τον μόχθο των οικογενειών αλλά και την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Και οι Εξετάσεις έγιναν απρόσκοπτα και με επιτυχία. Και εύχομαι να πάνε όλα καλά και φέτος. Και εύχομαι στον κ. Φίλη να μην αντιμετωπίσει καταλήψεις τον Σεπτέμβριο στα σχολεία, όπως αντιμετώπισα εγώ το φθινόπωρο του 2013. Αλλά πώς να γίνουν καταλήψεις τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση;  Ποιος θα τις υποκινήσει;».
Και «ιερά καρφιά» για το σύστημα
Τις δικές του ευχές για «καλή επιτυχία» έστειλε στα παιδιά που θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζοντας πως «οι μαθητές και ειδικά οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ίσως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι νέοι, σ' ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό».
Το μήνυμά του όμως περιέχει και «ιερά καρφιά» για τις ανεπάρκειες της Παιδείας στην Ελλάδα, ενός χώρου που τον γνωρίζει καλά, καθώς ο ίδιος - ως λαϊκός - διετέλεσε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, με πιο βασική επισήμανση την άμεση ανάγκη  βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από