Φώτα, κάμερες, πάμε… Οπως θα έλεγε και ο τηλεσκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ, για να σας μεταφέρω σε παλιές καλές εποχές, όλα είναι έτοιμα για τη διήμερη Εθνική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών) που αρχίζει αύριο στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνεδριακή αντάμωση 1.000 και πλέον στελεχών, που θα εγκρίνουν αποφάσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι θα απουσιάζει, επιλέγοντας το Συνέδριο της Δράσης του Θόδωρου Σκυλακάκη (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι έτοιμος να ξαναβρεί τς γαλάζιες ρίζες του) –και αυτό προφανώς περιορίζει τη δυναμική του εγχειρήματος.

Πολιτικά προεξοφλώ ότι οι σύντροφοι στο ΣΕΦ θα επικυρώσουν τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και τη θέση της για κυβερνητική συμμαχία κάθε εγχώριας δύναμης με ευρωπαϊκό προανατολισμό.

Το πολιτικό σχέδιο, άλλωστε, εγκρίθηκε χθες και από το Κεντρικό Συντονιστικό της Συμπαράταξης, η οποία επιδιώκει «την ενίσχυση ενός αυτόνομου και αυτοδύναμου ρόλου μιας ισχυρής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής παράταξης απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, όσο και απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό, τη δημαγωγία, τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Αναμένω τα αποτελέσματα όταν σβήσουν τα φώτα…