Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει στο μέλλον να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς, προκειμένου να αποφύγει προσφυγικές ροές όπως αυτές των προηγούμενων μηνών, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να αποφασίζει η ίδια ποιος μπορεί να τα περάσει και ποιος όχι.

«Έχουμε ευθύνη για άλλες χώρες, για την Τουρκία, την Λιβύη, για κάποια αφρικανικά κράτη - αυτό μπορεί κανείς να το ονομάσει και εξάρτηση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε Συνέδριο στο Βερολίνο, εξηγώντας ότι η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής πρέπει να αντιμετωπιστούν από πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει απογοήτευση από πολλές πλευρές, παραδέχθηκε η καγκελάριος και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα κράτη τα οποία αρνούνταν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά και στην ανησυχία πολλών πολιτών. «Η παγκοσμιοποίηση τρομάζει πολλούς, οι οποίοι κατόπιν αναζητούν απλές λύσεις», δήλωσε, αναφερόμενη στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε γέφυρες, να εξηγήσουμε ξανά και ξανά και να παρουσιάσουμε αποτελέσματα. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να γίνει ένα πουλόβερ το οποίο θα ξηλώνεται με την πάροδο του χρόνου. «Δεν ξέρω αν μετά θα ξαναβρώ νέο νήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κάποτε θα υπάρξουν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν είναι οικονομικά επιτυχημένη, τόνισε ωστόσο ότι η ίδια θέλει να ελπίζει ότι θα υπάρχει μια μαχητική Ευρώπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από