Τελειώνει ο αγώνας του πόλο και μια ομάδα αρχίζει να πανηγυρίζει στην πισίνα.

– Μα τι πανηγυρίζετε; Αφού χάσατε, ρωτάει τον προπονητή ένας έκπληκτος θεατής.

– Πάντα χάνουμε, του απαντάει ο προπονητής. Αλλά πανηγυρίζουμε επειδή σήμερα δεν πνίγηκε κανείς. Στο τελευταίο ματς είχαμε και τρεις παίκτες πνιγμένους!

Τα δυσάρεστα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ότι στο Eurogroup χάσαμε παταγωδώς. Τα ευχάριστα είναι ότι δεν πνίγηκε κανείς. Ολοι οι διαπραγματευτές που παίνεψε ο Πρωθυπουργός επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς!..

Βεβαίως για να επιστρέψουν σώοι χρειάστηκε να συμφωνήσουν σε όλα και να υπογράψουν τα πάντα. Να δεχθούν ακόμη και τη μόνιμη κυριαρχία των δανειστών στα οικονομικά της χώρας.

Εφεξής (για όσους δεν το κατάλαβαν) θα υπάρχει ένας νομοθετημένος μηχανισμός που θα κόβει αυτομάτως και οριζόντια συγκεκριμένες και προκαθορισμένες δαπάνες, εφόσον παρατηρηθεί απόκλιση από τον προϋπολογισμό και χωρίς καμία διακριτική ευχέρεια παρέμβασης ή έστω συζήτησης από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας.

Ούτε κυβέρνηση, ούτε υπουργός, ούτε Βουλή, ούτε διαπραγμάτευση. Μια και κάτω!

Είναι μια πρωτοφανής, προκλητική και ταπεινωτική εκχώρηση κυριαρχίας, την οποία επιδίωκαν εξαρχής το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε αλλά κανείς έως τώρα δεν διανοήθηκε να αποδεχθεί.

Καμία κυβέρνηση Παπανδρέου ή Σαμαρά. Καμία κυβέρνηση άλλης χώρας σε Μνημόνιο –Ιρλανδία, Πορτογαλία ή Κύπρος. Ολοι την αρνήθηκαν όταν τους ζητήθηκε.

Την δέχτηκε τελικά μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με τους λαμπρούς διαπραγματευτές.

Γιατί το έκαναν αυτό; Είναι άραγε μια κυβέρνηση μειωμένου εθνικού φρονήματος; Σε καμία περίπτωση!

Την αποδέχτηκαν επειδή η περίφημη διαπραγμάτευση που παίνεψε ο Πρωθυπουργός οδήγησε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο. Χωρίς χρόνο και χωρίς χρήμα.

Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, υπέγραψαν τα πάντα διότι δεν μπορούσαν να αρνηθούν τίποτα. Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, αποδείχτηκαν επαγγελματίες ερασιτέχνες.

Ή όπως λένε στις Βρυξέλλες:

– Οι προηγούμενοι έκαναν ότι συμφωνούσαν και δεν προχωρούσαν τίποτα ενώ οι τωρινοί κάνουν ότι διαπραγματεύονται και τα δέχονται όλα!

Το ερώτημα είναι αν η αντιπολίτευση θα αποδεχθεί αυτήν την ταπεινωτική ρύθμιση.

Το θέμα προφανώς την αφορά άμεσα και καίρια, διότι η κυβέρνηση Τσίπρα συνομολογεί σήμερα μια πρωτοφανή διαδικασία η οποία αύριο ενδεχομένως θα δένει τα χέρια μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και ο Μητσοτάκης μπορεί μεν να λέει ότι όλα αυτά είναι «ο λογαριασμός του Τσίπρα» αλλά δεν μπορεί να αποδέχεται προκαταβολικά και αδιαμαρτύρητα ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα φορτωθεί υπουργό Οικονομικών έναν κόφτη!