Ηχηρό καμπανάκι για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στη βρετανική οικονομία μια πιθανή αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση χτύπησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τράπεζα κάνει λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο ύφεσης.
Ο διοικητής της τράπεζας Μάρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε «ελέφαντα στο δωμάτιο» το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για τις προοπτικές της οικονομίας είναι η υψηλότερη από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες που διαμορφώνονται στο 0,5% και μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη.
«Μια ψήφος να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ θα επιδράσει σημαντικά στην ισοτιμία της στερλίνας, καθώς και στην προσφορά και τη ζήτηση» ανέφερε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της τράπεζας.
Ο Κάρνεϊ δεν παρέλειψε ακόμη να προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ένα ενδεχόμενο Brexit είναι μεγάλοι, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, θα έπληττε τις κεφαλαιακές ροές, θα αύξανε το κόστος ασφάλισης κινδύνων, θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι η πιο λεπτομερής που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για τις πιθανές επιπτώσεις από ένα Brexit. Η τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στη χώρα το δεύτερο φετινό τρίμηνο από το 0,5% στο 0,3%. Ολόκληρο το 2016 η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2% αντί για 2,2% που προέβλεπε η τράπεζα πριν από λίγους μήνες. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η οικονομία δεν θα παρουσιάσει άμεσα σημάδια βελτίωσης, ανέφερε ακόμη ο Κάρνεϊ. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας χτύπησαν ακόμη καμπανάκι για το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από