Θα μπορούσε να υποδηλώνει μια αλλαγή σχεδιασμού από την πλευρά της ΝΔ με φόντο την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους πιστωτές. Για πρώτη φορά χθες, ύστερα από έναν και πλέον μήνα –για την ακρίβεια από το βράδυ της 29ης Μαρτίου και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη διαφθορά -, ουδείς από την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε εκλογές. Οχι μόνο τα γαλάζια στελέχη, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κλείσει τη δημόσια παρέμβασή του για όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup με την επωδό για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Κατά τον Κυριάκο, η κυβέρνηση ανεβάζει μια κακόγουστη θεατρική παράσταση και κάνει το άσπρο μαύρο, προσπαθώντας να αποκρύψει ότι υπέγραψε «βαριά μέτρα τώρα για κάθε νοικοκυριό» με αντάλλαγμα μια «αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον».

Η ΝΔ κάνει ανοικτά λόγο για «τέταρτο συμπληρωματικό Μνημόνιο» και στη γραμμή αυτή θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, καταψηφίζοντας στη Βουλή και το δεύτερο νομοθετικό πακέτο που εκκρεμεί (Δημοσιονομικό, κόκκινα δάνεια κ.ά.) για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι πλέον φανερό ότι το αίτημα για άμεσες κάλπες θα συντηρείται μεν, αλλά θα αποσυρθεί από την αντιπολιτευτική βιτρίνα.

«Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μήνα προς τα πίσω και η κυβέρνηση πανηγυρίζει», ήταν χθες η τελευταία φράση της προεδρικής παρέμβασης.

Πάντως, μια μετεξέλιξη του αντιπολιτευτικού πλάνου με την ανάδειξη της «κυβερνητικής ανικανότητας και αναξιοπιστίας» αντί του αιτήματος για εκλογές δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα από τη Συγγρού.

Αντιθέτως, το «φύγετε» θα επανέρχεται σε κάθε ευκαιρία και με μεγαλύτερη πειστικότητα, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα δώσει αμέτρητες ευκαιρίες γι’ αυτό. Προβληματισμός καταγράφεται κυρίως για τη διαχείριση του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου και τη στρατηγική που είχε χαράξει το γαλάζιο επιτελείο, αναδεικνύοντας έναν ηγετικό ρόλο του Μητσοτάκη στο ευρύτερο πολιτικό κίνημα Μένουμε Ευρώπη που αναδείχθηκε κατά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού.

Το μήνυμα είναι ότι προσεχώς, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη κι αν δεν πείθει ως πιστός σύμμαχος, δύσκολα θα στοχοποιείται ως αντίπαλος και υπονομευτής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Συνεπώς, στο ευρωπαϊκό γήπεδο η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει νέα επιχειρήματα και έναν νέο εχθρό –αν και το πιθανότερο είναι πως θα επιχειρήσει να μεταφέρει την πολιτική αναμέτρηση αποκλειστικά στο ελληνικό τερέν.