«Είναι μια γροθιά στο στομάχι όλων μας, που κυρίως όμως πρέπει να απευθυνθεί και να προβληματίσει κέντρα αποφάσεων και συνειδήσεις πέραν της Ελλάδας» τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στην έκθεση σκίτσων για την προσφυγική κρίση με τίτλο «Το μετέωρο βήμα» (φωτογραφία). Αυτή, όπως σας ξαναγράψαμε, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνδιοργανώθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, την ΕΣΗΕΑ και την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του μετρό της Πλατείας Συντάγματος και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή και περιλαμβάνει 120 έργα 28 ελλήνων γελοιογράφων. Με αλφαβητική σειρά των: Τάσου Αναστασίου, Κώστα Βλάχου, Δημήτρη Γεωργοπάλη, Κώστα Γρηγοριάδη, Σπύρου Δερβενιώτη, Dranis, Πάνου Ζάχαρη, Πέτρου Ζερβού, Γιάννη Ιωάννου, Μιχάλη Κουντούρη, Γιάννη Κυριακόπουλου (ΚΥΡ), Ηλία Μακρή, Πάνου Μαραγκού, Παναγιώτη Μήλα, Βασίλη Μητρόπουλου (BAS), Κώστα Μητρόπουλου, Παναγιώτη Μητσομπόνου, Εφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Βαγγέλη Παυλίδη, Ανδρέα Πετρουλάκη, Κωνσταντίνου Ρουγγέρη, Soloup, Στάθη (Σταυρόπουλου), Μαρίας Τζαμπούρα, Δημήτρη Χαντζόπουλου, Βαγγέλη Χερουβείμ.

Στόχος η αφύπνιση

Ο Βούτσης έκανε γνωστό ότι η Βουλή θα συμβάλει στην προσπάθεια των διοργανωτών να μεταφερθεί η έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, διαγράφοντας μια πορεία ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και διεισδυτικής κριτικής.

Οπως πρόσθεσε, άλλωστε, «η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη, κυριολεκτικά, να συνομολογήσει το σχέδιο για την ανάληψη μερίσματος ευθύνης, κατά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση κάθε χώρας, απορροφώντας σταδιακά μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες… Αν δεν γίνει αυτή η στροφή, όλα τα άλλα τα μελιστάλακτα ή οι αποφάσεις των αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής είναι περί διαγραμμάτων. Και θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, και θα πλήττονται αθώοι άνθρωποι, και θα υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά, και οι βόμβες θα πέφτουν στα κεφάλια τους».

Η ισχύς εν τη ενώσει

Παραμένοντας στο Προσφυγικό, να σας ρωτήσω τι ενώνει τον Κώστα Καραμανλή με τον Αντώνη Σαμαρά εκτός από την προεδρία της ΝΔ;

Η κλειστή σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη! Κι αυτό διότι έπειτα από πρωτοβουλία του «σκιώδους υπουργού» Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΝΔ Κώστα Αχ. Καραμανλή σύσσωμη η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε χθες στη Βουλή ερώτηση για τη συνεχιζόμενη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος του κόμματος, δεν υπογράφει. Πρόκειται ωστόσο για ένα θέμα που έχει θέσει πολλάκις στον Πρωθυπουργό –όπως και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ -, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση από την κυβερνητική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη φορά στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράφει ερώτηση.