Ας γίνουμε επιτέλους κυνικοί και ας ομολογήσουμε πως το ποδοσφαιρικό σύστημα είναι στημένο.

Οι ισχυροί θα επικρατούν με κάποιες εξαιρέσεις για να σώζονται τα προσχήματα και οι αδύναμοι ως άλλοι επαίτες θα περιμένουν τη διακονία τους.

Το χρήμα είναι αυτό που ορίζει τους κανόνες. Ο Μισέλ Πλατινί αναρριχήθηκε στην κορυφή της UEFA υποσχόμενος στους φτωχούς δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Μάλλον είχε (κι αυτός) αυταπάτες.

Το λαϊκότερο άθλημα έχει μετατραπεί σε σύμβολο του καπιταλισμού. Ενας υπηρέτης της καθεστωτικής νοοτροπίας των οικονομικά ισχυρών.

Το παιχνίδι είναι και θα παραμείνει στημένο –με ή χωρίς εισαγωγικά. Ας το αντιληφθούν όλοι στη χώρα μας όπως το αντιλήφθηκαν στη Γερμανία κι έπαψαν πια να αφορίζουν την Μπάγερν.

Οι Βαυαροί κάνοντας επίδειξη της οικονομικής τους ισχύος απέκτησαν δύο παίκτες δαπανώντας, έτσι για πλάκα, 73 εκατ. ευρώ.

Ο ένας είναι ο αμυντικός της Ντόρτμουντ, Ματς Χούμελς. Από την κυριότερη αντίπαλό της τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν πήρε τους τρεις καλύτερους παίκτες. Το 2013 τον Γκέτσε, το 2014 τον Λεβαντόφσκι και τώρα τον αρχηγό της.

Στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν παίρνει το πρωτάθλημα από τον Σεπτέμβριο και στην Ιταλία η Γιουβέντους βαρέθηκε να σηκώνει τρόπαια. Το τι σημαίνει Ισπανία το αποτυπώνει καλύτερα ο πίνακας της Deloitte. Η κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί. Είναι ήδη εδώ κρυμένη στο ιδεολογικό κέλυφος του πρώην πλέον προέδρου της UEFA.