Τα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έστρεψαν ξανά την προσοχή στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 18 τρισ. δολάρια. Υπάρχουν πέντε βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το χρέος.

1. Υπάρχουν πέντε τρόποι για να μειωθεί το χρέος. Με ταχύτερη ανάπτυξη, με αύξηση των φορολογικών εσόδων, με τη μείωση των κρατικών δαπανών, με χρεοκοπία και με έξυπνες αγορές και πωλήσεις ομολόγων.

2. Υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί για να μειωθεί πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα το χρέος. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μόνο μέσα σε μερικά χρόνια.

3. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα η πολύ μεγάλη και άμεση μείωση του χρέους. Ειδικά οι ΗΠΑ απολαμβάνουν σήμερα πολύ φθηνό δανεισμό.

4. Η προσοχή που δίνεται στο χρέος δεν πρέπει να μας αποσπά από την ανάγκη να γίνονται επενδύσεις σε υποδομές.

5. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χρέος είναι να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που μπορεί η χώρα να πετύχει.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνονται μόνο στο χρέος οι υποψήφιοι για την προεδρία θα πρέπει να συζητήσουν κυρίως τις αναπτυξιακές πολιτικές εκείνες που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα και μπορεί να εγκρίνει το Κογκρέσο. Σε διαφορετική περίπτωση η πόλωση στο Καπιτώλιο θα υπονομεύσει κι άλλο την ανάπτυξη και θα κάνει το χρέος δυσεπίλυτο πρόβλημα και για τις γενεές που θα ακολουθήσουν.

© Bloomberg

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO