Δεν έχω βρει ακόμη σος τεριγιάκι σε σούπερ μάρκετ που να μου αρέσει. Είναι άλλωστε τόσο απλή στην παρασκευή της που δεν χρειάζεται να πάρω έτοιμη. Ιδού η συνταγή.

Υλικά

1 κομμάτι σολομό με την πέτσα

3 φλιτζανάκια καφέ σόγια σος

2 φλιτζανάκια καφέ μαύρη ζάχαρη

Μισό φλιτζανάκι λευκό κρασί

Λίγο τριμμένο τζίντζερ

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τον σολομό και τον σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και αφήνουμε να κάψει καλά. Ψήνουμε τον σολομό από τη μεριά της πέτσας (ανάλογα με το μέγεθος του σολομού για δύο ή τρία λεπτά). Γυρίζουμε και ψήνουμε για ένα τρίτο του χρόνου από την άλλη πλευρά.

Σβήνουμε τη φωτιά, βγάζουμε τον σολομό από το τηγάνι και τον τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι. Αποσύρουμε το τηγάνι που ψήσαμε το ψάρι και τοποθετούμε ένα νέο, καθαρό τηγάνι στο σβηστό μάτι. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και ακολούθως προσθέτουμε τη σόγια σος και τη ζάχαρη και σε 30 δευτερόλεπτα βάζουμε μέσα το σολομό για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε.

Tip

Μπορεί η ίδια συνταγή να γίνει και με φιλέτο κοτόπουλο ή χοιρινό.