Η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό ίσως να μη μείνει στην Ιστορία του κοινοβουλευτισμού.
Λιγοστές κόντρες, κουρασμένα επιχειρήματα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε απλώς ότι μοναδική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να μείνει στην κυβέρνηση - το είχαμε καταλάβει!
Το ενδιαφέρον μού κέντρισε κυρίως η ομιλία του Πρωθυπουργού. Κι αυτό επειδή θύμιζε εκείνη τη χαριτωμένη διαφήμιση με τον τύπο που φώναζε:
- Ονειρο ζω! Μη με ξυπνάτε!
Δεν θα σταθώ στη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις «δεν θα μειωθούν ούτε ευρώ!» - όταν μόλις προ τριών ημερών ο Τσακαλώτος καμάρωνε με επιστολή στο Eurogroup ότι «μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης» των συντάξεων!..
Ούτε στο υπερήφανο «προστατεύσαμε (...) την πρώτη κατοικία» - όταν στην ίδια επιστολή ο Τσακαλώτος γράφει ότι η κυβέρνηση «ανοίγει το σύνολο της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτός από κάποια προσωρινή προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία»!
Το σύνολο της ομιλίας ήταν μια ευχάριστη απόδραση στον χώρο του ονείρου και του παραμυθιού.
Απλώς έχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν κατέφυγε στα ψέματα ή στις ανακρίβειες που συνήθως ξεφουρνίζει. Συνέβη κάτι χειρότερο: φάνηκε σαν να πιστεύει όσα λέει.
Πρόκειται για γνωστή ψυχολογική αντίδραση. Οταν δεν αντέχεις την πραγματικότητα στην οποία ζεις, κατασκευάζεις μια δική σου εικονική πραγματικότητα και καταφεύγεις σε αυτήν.  
Είναι η μέθοδος της Πολυάννας με «Το παιχνίδι της χαράς» που διαβάζαμε μικροί.
Τηρουμένων των αναλογιών είναι η μέθοδος και του Πρωθυπουργού.
Περιέγραψε από το βήμα της Βουλής κάποια κυβέρνηση που «διαπραγματεύεται σκληρά» - κάπου. Μίλησε για συντάξεις που δεν μειώνονται, για φόρους που αφορούν μόνο τους πλούσιους, για φτωχούς που ευτυχούν, για ένα χρέος που θα μειωθεί οσονούπω και για τυφλούς που βρίσκουν το φως τους.
Και περιέγραψε αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα όχι επειδή είναι απαραιτήτως ψεύτης κατά συρροήν (που λέει και ο Μητσοτάκης) αλλά επειδή έχει ο ίδιος ανάγκη να την πιστέψει. Καταφεύγει στο παραμύθι για να αντέξει μια αφόρητη πραγματικότητα.
Το ερώτημα βεβαίως είναι απλό. Τον πιστεύουν;
Ειλικρινά δεν ξέρω. Οι δημοσκοπήσεις απαντούν αρνητικά αλλά ας μην τις πάρουμε τοις μετρητοίς: είναι μόδα να δηλώνεις ότι δεν πιστεύεις πια τον Τσίπρα. Η απάντηση συνεπώς είναι προεξοφλημένη.  
Από την άλλη υπενθυμίζω ότι εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με την πίστη ότι μια παρθένα μύρισε έναν κρίνο και γέννησε έναν γιο που ήταν γιος του Θεού και έκανε θαύματα ώσπου τον σταύρωσαν αλλά αναστήθηκε σε τρεις ημέρες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από