Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα. Το ενιαίο νόμισμα προκαλεί προβλήματα στην ευρωζώνη, η Ιαπωνία δέχεται πλήγμα από την αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ και οι αναδυόμενες αγορές έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κακοδιαχείριση της Κίνας. Ομως οι αρνητικές αυτές συνθήκες δεν πρέπει να κάνουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να υιοθετήσουν πολιτικές που δεν έχουν δοκιμαστεί –να μη ρίξουν νέο άφθονο χρήμα στην αγορά, πρακτική που είναι γνωστή ως «χρήμα που πέφτει από το ελικόπτερο».

Η ιδέα παρουσιάστηκε το 1969 από τον Μίλτον Φρίντμαν και πρόκειται ουσιαστικά για την υιοθέτηση πολιτικών διανομής χρημάτων απευθείας σε καταναλωτές· για παράδειγμα, με τη χορήγηση φοροαπαλλαγών με στόχο να αυξηθεί η κατανάλωση και κατά συνέπεια η ανάπτυξη της οικονομίας.

Μια τέτοια πολιτική όμως μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά αυξημένη ζήτηση και τελικά να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Ανάμεσα στους υπέρμαχους της πολιτικής αυτής είναι και ο Αντέρ Τέρνερ ο οποίος στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ανάμεσα στα χρέη και στον Διάβολο» αναφέρεται στην πρακτική αυτή. Πλέον το πρόγραμμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, το οποίο βασίζεται στην επεκτατική νομισματική πολιτική αλλά όχι στη χωρίς όριο παροχή ρευστότητας, αρχίζει να αποδίδει καρπούς ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά εργασίας και το ΑΕΠ. Ακόμη και ο Τέρνερ έχει κάνει εναλλακτική πρόταση που αντικατοπτρίζει το σενάριο αυτό. Προτείνει να διατηρήσει η Ιαπωνία την ίδια μέθοδο νομισματικής χαλάρωσης ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να υπάρχει ταυτόχρονα προστασία από τον πληθωρισμό και να αναβληθεί η προγραμματισμένη αύξηση ΦΠΑ. Η πρόταση αυτή είναι λογική.

Ο Κοΐτσι Χαμάντα είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο